Читај ми!

Србија и Македонија заједно против миграната

Српска и македонска полиција ће интензивирати сарадњу у откривању илегалних миграната а помоћи ће им на заједничкој граници и колеге из Аустрије, истакнутно је у Скопљу на састанку званичника полиција две државе.

Директор српске полиције Милорад Вељовић и директор Бироа јавне безбедности Министарства унутрашњих послова Македоније Митко Чавков су разговрали о заједничкој борби против свих видова прекограничног криминала, преноси Танјуг.

Вељовић је истакао да полиције Србије и Македоније имају изузетно добру и свеобухватну сарадњу, "а заједнички је констатовано да има простора за њено даље унапређење".

Према Вељовићевим речима, главна тема разговора са македонским колегама биле су илегалне миграције, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

"То није само проблем наше две државе, већ много шири проблем који се тиче целе Европе", рекао је Вељовић и додао да ће се на његовом решавању заједнички радити.

Према његовим речима, у овом тренутку најбитније је што боље обезбедити око 113 километара дугу заједничку границу, наводи се у саопштењу.

Истакао је и да је потребно повећати број заједничких патрола и појачати оперативне тимове, "јер суштина није само у спречавању илегалних миграната да прелазе границе, већ је неопходно утврдити ко су организатори".

Вељовић и његови сарадници сложили су се са македонским колегама да је у обостраном интересу подићи ниво сарадње и у другим областима, пре свега у борби против прекограничног организованог криминала, кријумчарења наркотика, трговине људима, али и тероризма.

Вељовић је нагласио "да постоји могућност да међу илегалним мигрантима има особа које су спремне и да изврше терористичке акте".

"Имали смо интензивне састанке са директорима полиције Мађарске, Аустрије, Немачке... а наша обавеза је да покријемо границу према Мађарској и ми смо ту контролу изузетно појачали, имамо заједничке патроле, а присутно је двадесет колега из Немачке", додао је Вељовић.

Рекао је да очекује да ће ових дана доћи и колеге из Аустрије, које ће бити лоциране на граници Србије са Македонијом.

"Таласи миграција неће утихнути"

Према његовим речима, заједничка констатација је да таласи илегалних миграција неће утихнути, него да је могуће да се проблем и интензивира.

"Чим смо појачали контролу границе према Македонији, с обзиром на то да смо укључили и Жандармерију, одједном се појавио одређен број људи, дневно и до четрдесет, који покушавају да из Бугарске уђу на територију Србије, преко Зајечара", објаснио је Вељовић.

Додао је да је током децембра прошле, као и у јануару и фебруару ове године, посебно актуелан био проблем албанског становништва које је масовно прелазило преко административне линије са територије КиМ.

"Колега Чавков и ја желимо да пошаљемо поруку да ћемо заједничким снагама радити на овом проблему", рекао је Вељовић.

Нагласио је да ће српска и македонска полиција у сваком тренутку, осим о интересима својих земаља и Европе, посебно водити рачуна о поштовању људских права.

Чавков је указао да је сарадња двеју полиција и до сада била изузетно квалитетна и да ће се интензивирати како на оперативном, тако и на стратешком нивоу.

"Потребно је изградити заједничку платформу за решавање заједничких проблема, који су горући не само у нашем региону, већ и много шире", рекао је Чавков.

Вељовић и Чавков посетили су гранични прелаз Табановце и Заједнички контакт центар за полицијску сарадњу, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару