Отворена изложба о војном свештенству у Србији

Патријарх Иринеј отворио је у Београду изложбу "Војно свештенство у ослободилачким ратовима Србије 1804-1918", оценивши да она представља прилику да се чује реч цркве и свештенства о ратовима које је Србија водила за своје ослобођење.

На свечаности у Дому војске, којој су присуствовали и председник Србије Томислав Николић и начелник Генералштаба Љубиша Диковић, патријарх је истакао да је СПЦ увек била са својим народом и да се историје цркве и народа не могу раздвајати јер чине "једну целину", преноси Бета.

"Да није било цркве, ко зна каквим би се именом данас звали. Српски народ је опстао захваљујући Српској православној цркви, кад је страдавао народ, страдавала је и црква, кад је народ напредовао, напредовала је и црква", рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим речима, сви непријатељи српског народа током ослободилачких ратова, настојали су да уништењем свештенства "униште духовне вође народа".

Директор Архива СПЦ и аутор изложбе Радован Пилиповић оценио је да та поставка, која "сведочи о времену успона и борбе за слободу српског народа", показује да без архивске грађе цркве нема потпуног разумевања историје Србије и нарочито међуверских односа на њеној територији.

"Архиви су чувари памћења друштва. Питање Архива СПЦ је од великог значаја за државу и друштво јер без њега нема потпуне слике наше прошлости", рекао је Пилиповић.

Директор Медија центра "Одбрана" Стевица Карапанџин истакао је да су војни свештеници током ослободилачких ратова Србије "значајно допринели очувању морала и традиционалних вредности" војника.

"Бог је у тим ратовима био најважнији савезник непобедивог српског војника. Од проте Атанасија који је учествовао у подизању Првог устанка 1804. године, до Солунског фронта, имали смо читаву плејаду духовника у редовима српске војске", казао је Карапанџин.

Према његовим речима, ниједна пуковска застава српске војске које су освештали свештеници, није пала у руке непријатеља током Првог светског рата.

"Те заставе имале су код војника статус светиње а како су се војни свештеници бринули о моралном васпитању српске војске, показује и чињеница да током боравка на Крфу, ти војници нису изазвали ниједан инцидент", рекао је Карапанџин.

Додао је да без "бриљантног официрког кора и војника али и 239 војних свештеника, капелана, имама и рабина", српски народ не би изашао као победник из Првог светског рата.

Изложбу "Војно свештенство у ослободилачким ратовима 1804-1918", која ће бити отворена до 20. марта у Дому војске у Београду, организовали су Архив СПЦ и Медија центар "Одбрана".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару