Ко је одговоран због кашњења надокнада трудницама

Портал "Бебац" послао је заштитнику грађана Саши Јанковићу збирну притужбу у име 300 трудница из Србије, које већ месецима не добијају накнаду за трудничко боловање од РФЗО. Фонд, међутим, негира да је одговоран због кашњења надокнада, наводећи да су за то криви послодавци.

"Бебац" од Јанковића тражи да помогне будућим мајкама да што пре добију свој новац. Како је наведено на сајту "Бебца", на његову адресу стигло је 300 притужби на рад РФЗО од трудница из свих крајева Србије, које су уз личне податке дале и детаљан опис проблема у вези са кашњењем накнаде.

Све притужбе су потом, обједињено, прослеђене на адресу Заштитника грађана. "С обзиром на то да некима касни само део од 35 одсто од зараде, који је РФЗО дужан да исплаћује директно на рачун труднице, а некима и онај други, већински део од 65 одсто, који би требало послодавац да им проследи од Фонда, тражили смо од заштитника грађана да помогне будућим мајкама да што пре добију свој новац", поручују из "Бебца".

Портал сматра да је у време када је у Србији херојски чин одлучити се на потомство недопустиво да проналитетна политика буде на овако срамотно ниском нивоу.

"Будуће мајке се већ у првим месецима трудноће суочавају са небригом државе према њима, а тако су третиране и након порођаја. Уместо да буду заштићене и имају бенефиције, жене које се одлуче на мајчинство у овој држави се кажњавају и повређује им се достојанство", поручује "Бебац".

Уз напомену да ниједан разлог за неисплаћивање накнада за трудничко боловање није оправдан и прихватљив, "Бебац" наводи да од заштитника грађана тражи да стане у заштиту трудница.

РФЗО: Закаснеле накнаде за трудничко нису наш пропуст

Републички фонд за здравствено осигурање негирао је пропуст у исплаћивању накнада за трудничко боловање, оценивши да су за кашњење криви послодавци, саопштено је из Фонда. РФЗО је саопштио да је у свим филијалама Фонда почела исплата накнаде зараде трудницама у износу од 35 одсто.

"Ако послодавац не поступа у складу са прописаним и касни са исплатом зараде запосленима, уплатом доприноса или издавањем потребне документације, може се догодити да исплате касне и по неколико месеци, што свакако није пропуст Фонда", наводи у саопштењу.

РФЗО је саопштио да је у току фебруара месеца дошло до привременог прекида у исплати дела накнаде зараде у износу од 35 одсто у свим филијалама РФЗО, али да је то било раније најављено.

"Нова верзија обрачуна дела накнаде зараде прослеђена је свим филијалама и по ажурирању матичне евиденције од стране филијале, неће постојати сметње за обрачун и исплату овог дела накнаде зараде", наводи се у саопштењу.

Додаје се да се обрачун и исплата дела накнаде зараде одвија у року прописаном Законом о здравственом осигурању, односно 30 дана од дана подношења комплетне документације.

"Сметње за исплату тог дела накнаде зараде нису постојале. Ако послодавац не поступа у складу са прописаним и касни са исплатом зараде осталим запосленима, уплатом доприноса или подношењем комплетне документације неопходне за обрачун и исплату накнаде зараде, може се догодити да исплате касне и по неколико месеци, што свакако није пропуст Републичког фонда", саопштено је.

Додаје се да су се РФЗО обраћале труднице спречене за рад захтевима за достављање података о исплати накнаде зараде, а да се утврдило да исплате касне због послодаваца.

"Имамо случајеве да је послодавац тек 3. марта 2015. године поднео доказе за исплату накнаде зараде за септембар 2014. године, као и случајеве да послодавац не доставља потпуну документацију и с тим у вези захтевану допуну документације, због чега не постоје услови за поступање РФЗО", наводи се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару