Нови Сад обележио Европску годину женских права

Доношење одлука, иницирање жеље за променом, питање грађанских права и „достојности“ жена да их остварују, учешће у политичким процесима, креирању друштва и културног идентитета биле су теме скупа под називом Жене лидерке, који су организовали Бизниснова центар за проактивно пословање и ЕУ инфо поинт Нови Сад.

Мушкарци ступају у политичку арену са питањем „а где ћу ја да будем", док жене треба да се докажу, ми треба да будемо „достојне" права која су нам дата. Хиљаде година су доказ да је женама место у политици јер они не знају да процене које су последице њихових одлука. Зато жене треба да буду у политици, без жена се не могу доносити одлуке. Потребна је свест о томе како ће живети људи на које се односе одлуке. И потребно је етички се бавити политиком, код нас се то тек сада појављује, та свест да је грађанин центар политике, рекла је Гордана Чомић.

Овом трибином Нови Сад је обележио Међународни дан жена и месец март у којем се у оквиру Европске године развоја посебан нагласак ставља на питања родне равноправности и женских права.


„Одлуке у Музеју остају забележене, све одлуке које доносим су видљиве. Зато је важно бити доследан у одлукама и ставовима, мислити изван граница и морам да поменем, јако је важно не робовати предрасудама ако сте на лидерској позицији", рекла је управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски.

„Успешне жене су све оне које су оствариле своје циљеве, па и када су ти циљеви везаани за оствариваје породице и мајчинства. Оно што чини разлику између успешне жене и лидерке је утицај на ширу друштвену заједницу, и наравно, појављивање у медијима", рекла је на трибини Гордана Орешчанин, власница плесног студија „Вива" и професорка на Факултету туризма у Новом Саду.

Ректорка Универзитета у Новом Саду у пензији Фуада Станковић изложила је жељу за променом, и иницирање жеље за променом, као најбитнију особину коју треба да поседују лидери, ма ког пола, као и вештину комуникације и љубав према ономе што радиш.

Скуп је закључен разговором о Женској парламентарној мрежки је допринела да у српском парламенту седи 84 посланица што сврстава Србију на пето место у Европи и 23. у свету и култури дијалога и женске подршке која мења политичку слику Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару