Читај ми!

Лончар: Милиони евра утрошени на палијативну негу, а резултата нема

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је претходних година потрошено више од 3,5 милиона евра у покушају да се системски реши проблем пацијената који су на палијативној нези, али без успеха и резултата.

Лончар је најавио да ће ускоро део болничких капацитета широм Србије бити на распологању пацијентима са узнапредовалим најтежим болестима који не могу без туђе помоћи, преноси Танјуг.

У почетку ће само део капацитета бити преусмерен за ту намену и то око 20 одсто, рекао је Лончар на састанку са представнцима здравствених установа и најавио да ће смештај и пријем таквих пацијената по болницама широм Србије почети за месец дана.

"Неће бити проблема за секундарне и терцијалне установе, јер их Републички фонд за здравствено осигурање препознаје и могу да фактуришу лекове за ове пацијенте", рекао је Лончар и навео да ће изменама закона бити решен проблем и у установама примарне заштите.

Према његовим речима, предвиђено је да пацијенти у терминалној фази, са активном, прогресивном, најтежом болешћу, буду хоспитализовани и добијаће терапију за смањење бола, како би им у што већој мери био омогућен квалитетнији живот.

Такви пацијенти ће, према министровим речима, бити одвојени од осталих болесника, у посебним собама, у зависности од капацитета.

За сада јединице и одељења за палијативну негу ретко где постоје при здравственим устнановама, али ће то ускоро бити промењено, нагласио је Лончар и навео да је логично да се празни капацитети искористе, посебно у ситуацији када нам је неопходна штедња у свим сегментима.

Према његовим речима, обавеза смештаја важити за установе које имају капацитета, а не на пример за онколошке болнице, ургентне центре, где је попуњеност већ 100 одсто.

Онколошким пацијентима је битна нега, а не зграда у којој ће да леже, рекао је Лончар и навео да директори имају 30 дана да припреме капацитете.

У неким болницама постоји ограничење да такви пацијенти остану 15 дана у установи, а министар Лончар каже да није за то.

"Гледаћемо на све начине да им се помогне", рекао је министар здравља и навео да ти људи и сами знају о чему се ради и углавном желе да оду кући.

У Општој болници у Пироту постоји Јединица за палијативно збрињавање, уређена у оквиру пројекта ЕУ.

"Савремено је опремљена и располаже са четири кревета, у две двокреветне собе", рекао је Танугу лекар у том одељењу Перица Стојановић и навео да је попуњеност капацитета око 50 одсто.

Просечно такве пацијенте лечимо 12-14 дана, рекао је Стојановић и навео да је већи проблем у сарадњи са лекарима из примарног нивоа здравствене заштите, пошто нема довољно колега који се баве кућним лечењем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару