Читај ми!

Транспарентност: Много непознаница о "Београду на води"

Транспарентност Србија сматра да постоји много отворених питања у вези с пројектом "Београд на води" и да између осталог, није јасно каква ће права инвеститор имати над земљиштем и под којим условима ће уговор са њим бити закључен.

У саопштењу се Транспарентност позива на гостовање градоначелника Београда Синише Малог на Б92 где је најавио да ће уговор бити потписан за неколико седмица и да инвеститор неће имати право на надокнаду у случају да пословни и стамбени простор не буду продати, другим речима - инвеститор преузима сав ризик пословног подухвата, преноси Танјуг.

Транспарентност сматра да је Мали том изјавом отклонио бојазан да ће штету плаћати неко други уместо инвеститора уколико станови и пословни простор не буду продати, али тврде да остаје још много отворених питања попут оног о давању земљишта инвеститору - значи ли то поклањање, закуп или продају, а реч је о 90 хектара уз Саву.

Уколико се та ставка тумачи као давање у закуп или продаја, не може се говорити о јавно-приватном партнерству, сматрају у Транспарентности, наводећи да се ту отвара и питање да ли је вредност надокнаде тржишна, што се опет не може проверити ако нема надметања.

Могућност да Србија земљиште унесе у заједничко предузеће без надокнаде, али у замену за део стамбеног или пословног простора који се изгради или за удео у власништву предузећа које би тај простор продавало и издавало, у Транспарентности виде као враћање приче на почетак, тачније у домен пословних ризика државе.

До сада представљени аргументи за реализацију пројекта са одабраним инвеститором су, наводи у саопштењу ТС, имали снажно упориште у истинитој тврдњи о запуштености великог дела савског приобаља.

Међутим, како оцењују, то не значи да су "уџерице, вагони и олупине бродова" биле једина алтернатива "Београду на води".

Како се наводи, урбанистички су, постојала разна решења, "а избрисаним одредбама Генералног плана Београда" је било предвиђено расписивање заједничког међународног конкурса за уређивање леве и десне обале Саве.

Правно су, истиче се, постојале три могућности - да држава сама гради кроз јавне набавке, за јавне потребе или за даљу продају, да прода или изнајми земљиште заинтересованим инвеститорима на јавном надметању и да на надметању дође до партнера за заједничка улагања.

Транспарентност наводи да су се до сада ствари одвијале обрнутим током па су убранистичка решења прилагођена намерама потенцијалног инвеститора, који није одабран на надметању, а и даље се не зна ни под којим условима ће уговор за Београд на води бити закључен, ни о којој врсти уговора је реч.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару