Читај ми!

Почетак градње "Београда на води" до краја лета

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да је лекс специјалис о "Београду на води" неопходан да би се решили имовинско-правни односи на земљишту планираном за изградњу, као и за стварање предуслова за почетак радова. Почетак градње "Београда на води" до краја лета, најавио Мали.

Да би се "Београд на води" што пре изградио потребан је леx специјалис, објашњава градоначелник Београда. О "Београду на води" градоначелник је разговарао са представницима Академије архитеката, који су пре неколико дана изнели низ критика на рачун тог пројекта.

"Да бисте једну локацију припремили за градњу морате да је рашчистите имовински и то је суштина тог закона, не улазим у правне аспекте, али суштина је да се рашчисти локација како би што пре кренула градња", навео је Мали и додао да би то требало да се догоди до лета.

Да ли ће "Београда на води" бити, како и када – о томе се полемисало претходних дана и месеци.

Мали каже да се најпре говорило да је то лаж, а сада не може да прихвати чињеницу да се некоме свиђају уџерице, да људи живе у баракама и вагонима и да не желе ту промену.

"Ево само један податак. До данас од септембра прошле године се око 88 породица које су живеле у тим уџерицама и баракама иселило и уселило у нормалне станове, и нећете чути ниједну критику од њих", рекао је градоначелник.

Да је рашчишћавање Савског амфитеатра добро за Београд, слажу су и представници Академије архитеката, који су недавно изнели низ критика на рачун пројекта "Београд на води", сматрајући да он не одговара техничким захтевима и могућностима простора.

Данас, после састанка са градоначелником, кажу да су добили више информација и да је договорено да учествују у даљој реализацији пројекта.

Председник Академије архитектуре Србије Михајло Митровић каже да је тај простор драгоцен и он би морао да се ради не само са неким страним стручњацима, који су можда добли или не, већ би морале да буду укључене и наше архитекте.

"Нелогично је да градитељи Београда буду одстрањени, то је и неки сукоб генерација, нема ниједног старијег архитекте, ми смо предложили да се узму у обзир и ти људи, наша асоцијација ће дати два човека", рекао је Митровић и додао да ће њихова асоцијација дати два човека који ће учествовати у пројекту.

Митровић каже да је са градоначелником Београда говорио и о могућим паралелама "Београда на води" и "Генекс куле", коју је он пројектовао.

"Данас је та зграда добила пуну афирмацију, а некад је била на нож, а они су то данас помињали – ако је оно било на нож а испало је добро, нека и ово буде на нож а да испадне добро", рекао је Мали.

"Београд на води" би требало да обухвати око 100 хектара земљишта, а план је да се изгради 1,8 милиона квадратних метара стамбеног и пословног простора.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару