Читај ми!

НОПС: Лабораторија - обмана потрошача

Национална организација потрошача Србије оценила је да је отварања Националне референтне лабораторије у Батајници "врхунац обмане јавности", јер није акредитована, због чега од Министарства пољопривреде траже детаље које намирнице и на који начин ће се испитивати.

"НОПС протестује због начина на који је у јавности представљен рад новоотворене Националне референтне лабораторије. Чињеница да лабораторија не поседује нити једну акредитацију и да практично не постоји у систему, лако је проверљива на сајту Акредитационог тела Србије", наводи се у саопштењу, преноси Бета.

НОПС указује да "резултати добијени неакредитованим методама нису валидни, у потпуности су неупотребљиви и питамо се коме и у које сврхе је намењена ова маскарада и медијска промоција установе која се за сада неће бавити контролом квалитета хране у Србији, а што је потврдила и сама министарка".

Ова организација подсећа да Национални савет за безбедност хране, чије је формирање предвиђено законом из 2009. године, никада није формиран.

Додаје се да је Законом о безбедности хране предвиђено да тај савет чине разни стручњаци који би се, на основу јасних и законом утврђених критеријума, бавили проценом ризика и доносили одлуке од којих зависи здравље и безбедност грађана Србије.

"Узевши у обзир да поменути савет није формиран, и да се закон не поштује од када је усвојен, захтевамо од надлежних из Министарства пољопривреде да нам одговоре на питање - ко ће и на основу којих критеријума одлучивати које ће се намирнице испитивати и на шта ће се испитивати једног дана када лабораторија практично почне са
радом", наведено је у саопштењу.

НОПС оцењује да "непоштовање законом утврђених обавеза и медијска промоција неакредитоване Националне референтне лабораторије представља само валидацију хаоса који годинама влада у овој области и потврду да о здрављу потрошача у Србији одлучује 'неформална група' у Министарству пољопривреде".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару