Читај ми!

Дечја опрема између контроле и надлежности

На домаћем тржишту се чак око 90 одсто играчака, пелена, флашица, колица и других предмета за децу увози, и то највише из Кине и ЕУ. Од неколико хиљада пошиљки с том робом, прошле године због здравствене неисправности границу нису прошле 24. И у неким домаћим производима пронађене су штетне материје, али разлога за бригу нема, уверавају надлежни.

На питање ко контролише здравствену исправност дечје гардеробе, једногласан одговор три републичке инспекције – нисмо надлежни. Тржишна инспекција и инспекција за заштиту животне средине тврде да је то посао санитарних инспектора, а они да није ни њихов.

"То подручје контроле није до сада било прецизно уређено законом, бар с аспекта безбедности здравствене исправности дечје гардеробе, што не значи да убудуће неће бити уређено", каже Раша Ђ. Миланов из Граничне санитарне инспекције Министарства здравља.

По закону, у надлежности санитарне инспекције је здравствена исправност играчака, пелена, флашица и друге сличне опреме, коју највећим делом увозимо.

Инспектори је на граници обавезно физички проверавају, као и документацију, али не траже увек увозницима да ураде лабораторијске анализе о свом трошку, иако је то једини начин да се утврди постојање штетних материја.

Миланов каже да се пошиљке, које се први пут појављују на нашем тржишту, обавезно детаљно лабораторијски испитују на све параметре.

"Касније појављивање те исте пошиљке од истог произвођача може се подвргнути такође лабораторијским испитивањима, када инспектор процени да постоје разлози, али не мора увек да се пошаље на испитивање", додаје Миланов.

У једној од овлашћених лабораторија кажу да би свака испорука, посебно са дечјом робом, морала да прође физичко-хемијску анализу.

"У једном временском периоду артикли који се увозе, у смислу контроле, не показују исте резултате, односно неки се показују безбедни, а неки показују присуство тих штетних хемикалија. Значи да би требало тај систем контроле тако организовати да се свака испорука проверава у одређеном обиму", каже Саша Филиповић из "Југоинспекта Београд".

А прошлогодишња провера у државним лабораторијама показује да је код домаћих произвођача и увозника приближно исти проценат здравствено неисправних предмета за децу и играчака – око 8 одсто. Исти су и узроци неисправности: непотпуна декларација, лош квалитет пластике, штетне материје.

"Најчешћи узроци неисправности су били у повећаној количини тешких метала као што су олово, арсен, хром и никал. Значи да се они отпуштају преко боја које се отпуштају из играчака или другим начинима, и повећаној количини фталата. Знате да су то суспстанце које су јако штетне", каже Зорица Јовановски из Института за јавно здравље Србије "Батут".

Већи број узорака играчака и предмета за децу, које санитарни инспектори узму у контроли, испитује се у приватним овлашћеним лабораторијама. Да ли зато што је услуга бржа и јефтинија, нико није хтео да одговори пред камером.

Како сазнаје РТС, приватне лабораторије игноришу своју обавезу да Батуту достављају извештаје о здравственој исправности те робе.

Због тога их је недавно и званично Министарство здравља подсетило на ту законску обавезу. Међутим, санкције за такво кршење закона не постоје, тврде надлежни. И тако, чини се, остајемо у зачараном кругу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару