Читај ми!

"Велики корак за развој пољопривреде"

Отварањем Националне референтне лабораторије Србија је направила велики корак ка даљем развоју пољопривреде, истиче министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић. У раду лабораторије примењиваће се европски стандарди, каже министарка.

Снежана Богосављевић Бошковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је отварањем Националне референтне лабораторије направљен велики корак за развој пољопривреде, здравствене заштите потрошача и повећање контроле хране.

"Имаћемо прецизније контроле, боља испитивања хране биљног и животињског порекла", истиче министарка пољопривреде.

На отварање лабораторије чекало се више од деценију, а према речима министарке Богосављевић Бошковић, постоји више разлога за то.

"Мислим да је било недовољно знања, жеље, али и често се мењала политика према овом пројекту. Влада је препознала значај рада лабораторије и наш задатак је да што пре почне да ради, пре свега у интересу грађана", каже министарка пољопривреде.

Како каже, највећи проблем је био број стручњака који ће радити у лабораторији, али је, захваљујући сарадњи са Министарством просвете, тај проблем успешно решен.

"Институт за заштиту биља и животну средину нам је изашао у сусрет и обезбедио довољан број стручних кадрова, који имају знања и искуства да раде са нама. Ово је пример одличне сарадње између различитих министарстава у Влади Србије", наводи Богосављевић Бошковић.

Према њеним речима, лабораторија ће у свом раду примењивати оне стандарде који се примењују и на европском нивоу, а радиће и по посебним процедурама када су у питању инцидентне ситуације.

Подсећајући на аферу са афлатоксином, када су се узорци млека слали у Холандију и потрошило много новца из буџета, министарка је рекла да ће се радом нове лабораторије остварити велике уштеде.

Када је реч о фитосанитарној лабораторији, која је данас почела са радом, Снежана Богосављевић Бошковић каже да ће се и њеним радом добити значајне уштеде јер ће се у њој радити велики број софистицираних анализа.

"Постоје и индиректне уштеде, а радом ове лабораторије штитимо домаћу производњу, доходак...", наводи министарка.

Снежана Богосављевић Бошковић најављује да ће врло брзо бити отворене и лабораторије за контролу млека и за физичко-хемијска испитивања.

"Обезбедили смо средства за набавку недостајуће опреме и биће комплементирана у току ове године. Наши пољопривредници ће моћи да имају поуздане податке о производима, хемијском саставу млека, а пољопривредници ће моћи да обезбеде и адекватне цене коштања", наглашава министарка.

Како каже, сада ће бити пружена објективна слика, па ће Министарство моћи да стимулише производњу млека екстра квалитета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару