Читај ми!

Процедуре стају на пут ђачким екскурзијама

Ђачких екскурзија је све мање, а разлог су сложене процедуре из Закона о јавним набавкама. На губитку су ђаци, родитељи, школа, али и хиљаде запослених у одмаралиштима. Министарства просвете, туризма и финансија ускоро би требало да нађу модел за спровођење ђачких путовања.

Никада се до сада није догодило да у току зимског распуста у дечјем одмаралишту Митровац на Тари нема деце. А ове године тако је изгледала разгледница са Таре.

Због компликоване процедуре, многе школе одустају од организовања путовања. Један од основних разлога је што се новац који плаћају родитељи третира као буџетски, па је тендер неопходан.

Школе морају унапред да имају половину средстава на рачуну, иако не знају колико ће се деце пријавити. Родитељи путовање морају да плате за 45 дана, што је најчешће неизводљиво. Уз то се тендери, кажу у школама, лако обарају.

"Процедура је доста озбиљна и ми смо je спроводили и трудили смо се да прођемо обуку и чини ми се да је она у овом тренутку за школе презахтевна. Уколико се поштују правила која су прописана правилником Министарства просвете, нема места злоупотребама", наводи Весна Недељковић, директорка ОШ "Мика Петровић Алас".

Између Правилника и Закона нестало је око 5.000 радних места, оних који су бринули о деци док су на рекреативној настави, процењују у Министарству просвете. Десетине хотела и агенција су затворене, тврде у "Јути". Буџет је изгубио милијарду и по динара.

"Постоји неколико решења у овом часу, било би незахвално рећи предлог и модел треба да да Министарство финансија, ми смо дали предлоге из просвете. С друге стране, наш правник је прописивао строгу процедуру у поступку безбедности, аутобуса који могу то да раде, уз сталну асистенцију МУП-а, алко-тестове возача, полицију", објашњава Љубиша Антонијевић испред Министарства просвете.

Међутим, јаче снаге од Правилника је Закон о јавним набавкама, за који у Министарству финансија кажу да је усклађен са европском праксом. У "Јути", ипак, очекују измене још ове седмице.

"Стари закон о јавним набавкама пре ступања новог, имао је идентичан проблем који је био решен званичним мишљењем Министарства финансија, на основу иницијативе сличне овој коју смо и сада спроводили. Мишљење је било да за организацију ђачких екскурзија није потребно расписивати јавне набавке", истиче Александар Сеничић из "Јуте".

У "Јути" процењују да је број ђачких путовања у последње две године опао за 70 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару