Читај ми!

Честитке за Дан жена

Премијер Србије Александар Вучић честитао је на свом Твитер налогу Међународни празник жена 8. марта свим припадницама лепшег пола у Србији. И Форум жена Демократске странке честитао је дамама 8.март уз подсећање да се жене из ДС-а већ 25 година залажу за пуну равноправност жена и мушкараца у свим сферама живота.

"Без успешних и јаких жена не може бити ни успешне и јаке Србије. Драге наше, желим вам срећан 8. март", написао је премијер у честитки.

Премијер је заједно са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем обишао припаднице Граничне полиције на београдском аеродрому, честитао им празник и поделио руже, преноси Танјуг.

Поручио је да су жене пажљивије и борбеније од мушкараца и захвалио им се на томе што су бринуле о Србији, својим породицама и каријери.

"Уверен сам да ћемо у наредном периоду умети да обезбедимо пуну равноправност и да се изборимо против оних који мисле да насиљем над женама нешто могу да добију и да постигну", поручио је Вучић.

Председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић рекао је поводом Међународног дана жена да жене, које чине половину популације, треба да буду активно укључене у све промене и решења која обликују и утичу на друштво, укључујући превенцију и решавање конфликта.

"Наше искуство са решавањем конфликта на Западном Балкану је показало да је од кључног значаја омогућити женама пуно и једнако учешће у питањима мира и безбедности", рекао је Дачић.

И председник Демократске странке Бојан Пајтић честитао је свим женама 8.март и поручио да је обавеза свих који учествују у јавном животу, у доношењу одлука и креирању политика да створе друштво једнаких шанси за жене и мушкарце.

Осми март честитао је и Форум жена Демократске странке који поручује да ће и даље својим активностима афирмисати питања друштвеног статуса жена, подстицати реформске процесе који све грађане и грађанке третирају равноправно и утицати на креирање стабилног демократског друштва које пружа једнаке шансе свима.

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић поручила је женама да су оне економски и развојни потенцијал Србије.

"Имамо храбре, образоване и посвећене жене које морају имати право на слободу избора, једнаке услове и плате за посао који обављају, живот без насиља и дискриминације", истиче Михајловић и најављује измену антидискриминационог законодавства и Закона о родној равноправности.

Михајловић је истакла да у Србији једино мерило успеха морају бити идеја и предан рад, а не родна припадност.

Менаџер Града Београда Горан Весић рекао је да 8. март свима нама треба да буде подсетник да женама морамо обезбедити боље место у друштву и већу представљеност у органима управљања.

ЕУ: Равноправност је у нашој ДНК

Европска унија ће наставити да се бори за родну равноправност јер је то у њеним генима, поручили су данас високи фукционери ЕУ поводом Међународног дана жена.

"Европа је промовисала родну равноправност од 1957. године - то је уписано у њену ДНК", наводи се у заједничком саопштењу потпредседника Европске комисије Франса Тимермана, високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини и пет европских комесара.

Они су подсетили да је последњих година на овом пољу постигнут знатан напредак, али да су многе жене и данас излозене разним облицима сексуалног насиља и да су и у најразвијенијим земљама често мање плаћене од мушких колега.

"Ми напорно радимо да се то промени", пише у саопштењу, у коме се подвлачи решеност ЕУ да настави борбу за равноправност, како унутар европских институција тако и широм света.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару