Читај ми!

Паркинг сервис: Казне не застаревају за годину дана

ЈКП "Паркинг сервис" саопштио је да никада није наплаћивао казне за непрописно паркирање, већ дневне паркинг карте, као и да се "на потраживања за услуге паркирања не примењује једногодишњи рок застарелости".

Како наводе из "Паркинг сервиса", пружање услуга паркирања представља комуналну делатност, а потраживања за извршене услуге паркирања нису услуге на које се примењује једногодишњи рок застарелости, јер се не могу подвести под услуге за које је Закон о облигационим односима прописао тај рок, преноси Танјуг.

Реогавање "Паркинг сервиса" се односи на данашњу одлуку Врховног касационог суда да казне за непропсино паркирање у граду застаревају у року од годину дана, ако је власник возила физичко лице, а у року од три године ако је реч о правном лицу.

"Овом одлуком нико није ускраћен у остварењу својих права, већ се од пружаоца комуналних услуга захтева поштовање прописаних законских рокова, што је у интересу правне сигурности", навели су у ВКС-у.

Међутим, како наводе из "Паркинг сервиса", став једног судије ВКС-а је супротан десетогодишњој судској пракси и свим досадашњим мишљењима и ставовима судова, исказаним кроз бројне судске одлуке, почев од 2003. године до данас.

"Становиште већа ВКС изнето у пресуди односи се само на један предмет и то на потраживања по основу доплатних карата и примену прописа који више нису на снази, а став поступајућег Већа у једном предмету не представља став ВКС, нити се може сматрати извором права, који би требало да поштују судови", наводи "Паркинг сервис".

За наплату потраживања "Паркинг сервиса" и других комуналних потраживања, од средине 2012. године надлежни су искључиво приватни извршитељи.

Потпредседница Коморе извршитеља Светлана Манић сматра да, када је реч о поступању у предметима ЈКП "Паркинг сервис" и других комуналних предузећа, извршитељи приликом добијања предлога за извршење не цене застарелост потраживања.

Извршитељи утврђују испуњеност услова за доношење закључка о извршењу, како то предвиђа Закон о извршењу и обезбеђењу, нагласила је Манићева.

Иначе, када је реч о потраживањима "Паркинг сервиса", рок застарелости почиње да тече од тренутка писања казне за непрописно паркирање, а прекида се у тренутку подношења предлога за извршење приватном извршитељу.

ВКС је овакав став заузео у току једног поступка ревизије поводом казни "Паркинг сервиса" због непрописног паркирања изречених 2003, 2004. године.

Суд је закључио да је наступила застарелост потраживања, пошто је у том случају тужба суду поднета тек 2007. године. Тада није било приватних извршитеља, који су од 2012. надлежни искључиво за наплату комуналних потраживања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару