Читај ми!

Каранфил за већа права

Осмог марта мушкарци се често труде да поклоном поправе лош утисак који на супруге оставе у току године. Ако оставимо шалу на страну, остаје питање зашто на Дан жена треба најмање размишљати о поклону.

Уочи 8. марта на сваком углу се може видети цвеће. Романтична изненађења су у припреми, али и питање: Шта да се поклони за 8. март. У трагању за поклоном прође још један дан који је пре више од 100 година био дан протеста, парола, захтева. Питање, међутим, у 21. веку није шта да дарујемо, већ како да већина, а жена има више него мушкараца, постане равноправна.

Александра Несторов из "Женског центра" истиче да је потребно да се жене подржавају од вртића до одраслог доба, тако што се неће облачити у розе и називати нежнијим полом, тако што ће се у буквару цртати мале научнице, а не девојчице које се играју са луткама или бораве у кухињи.

Зое Гудовић из "Реконструкције женски фонд" каже да је женама потребно прво дати посао, да зараде како би прехраниле своје породице.

"Ако упаднемо у тај конзумеристички модел, да само тај дан женама треба купити нешто, онда би можда требало да се обрну улоге - да мушкарци раде кућне послове, да воде рачуна о деци и на тај начин помогну женама", сматра Гудовић.

Без такве помоћи није могуће успети у мушком свету. То кажу оне које су успеле уз помоћ породице, кад већ нема системске подршке. То не умањује одговорност самих жена.

Наташа Павловић Бујас из "Блумен групе" рекла је да женама не треба сметати.

"Можда им није потребна нека велика подршка, али их не треба ометати у ономе што су наумиле. За разлику од мушкараца, жене своје циљеве можда постижу спорије, али их обављају на квалитетнији и стабилнији начин", поручује Наташа Павловић Бујас.

Статистика каже да теже долазе до посла, запослено је чак 16 одсто жена мање него мушкараца. Раде исти посао, а у просеку примају 9.000 динара мању плату. Рад за шпоретом и уз судоперу се не рачуна. Још их нема довољно на местима одлучивања. У скупштинским клупама су 84 посланице, а у Влади само четири министарке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару