Приватни часови или допунска настава?

Сваког пролећа пред родитељима и ученицима иста дилема - како се на што бољи начин припремити за матуру, пријемне испите, односно како са што бољим оценама завршити разред. Они који користе приватне часове, жале се да су они све већи терет за породични буџет, али да другог избора нема. Као да сви заборављају да је наставник обавезан да у школи држи и додатну и допунску наставу.

Додатна и припремна настава у школи, приватни часови, све то се интензивно користи током другог полугођа. Ко има финансијске могућности, комбинује.

"Што се тиче приватних часова, узимам ради редовне наставе и за пријемни часове из математике. Плаћам месечно по 4.000 и за српски и метематику. Идем из српског, енглеског, математике, мада слабије из природних наука, из физике некада, хемије, али све вреди и много значи", кажу ученици из Београда и Ваљева.

Да итекако има потребе за припремну наставу, показује пример школе "Сестре Илић" у Ваљеву. Због великог одзива ученика, ту се и суботом организује настава.

"Малтене цела одељења долазе на те часове. Што је доста изненађујуће", каже Мирослав Марковић, наставник математике у ОШ "Сестре Илић", Ваљево.

"Међутим, не могу сва деца подједнако да савладају то градиво, па нека морају да узимају и приватне часове. И то је све релативно. Све је доста скупо, неко може лако да изађе на крај са тим пробелемима, а неко се сналази како зна и уме, помаже сам или на неки дуги начин", каже Биљана Бацковић, старатељ, Београд.

Основци двочас из математике плаћају до 1.500 динара, а из језика до 1.200. Средњошколци и студенти за двочас дају 1.500 динара, двоје у групи плаћа 2.500, троје 3.000, а уколико је већа група, појединац даје 800 динара.

"Углавном наши вршњаци иду на приватне часове и да је њима то много потребно, јер може се рећи да они толико и не раде у школи и да можда и није толика кривица професора када сами ђаци не обраћају толико пажњу на градиво", "Имамо додатну наставу, програм припрема за такмичења, а тако и за пријемни на факултет, тако да није неопходно да узимам приватне часове", кажу гиманзијалци из Крушевца.

Сваки наставник има, по плану, додатну и допунску наставу коју треба да реализује, па све остаје на договору између професора, родитеља и ученика.

"Генерално, мени је жао, хајде тако да кажем, народ је изгубио поверење у школу и оно што одговорно тврдим, мислим да ниједна школа, ни ниједан наставник не би одбио дете које тражи додатну или допунску наставу, уколико му је то потребно", каже Златко Грушановић, директор ОШ Вук Караџић, Београд.

А на допунске часове у школи се, кажу професори, углавном долази тек при крају године, када другог излаза нема.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару