Читај ми!

Николић би победио Дачића на изборима

Испитани грађани не верују у медијске написе о "постојећем" сукобу председника и премијера, а општи утисак је да они раде сложно.

Ка­да би да­нас би­ли одр­жа­ни пред­сед­нич­ки из­бо­ри, ак­ту­ел­ни пред­сед­ник Ср­би­је То­ми­слав Николић до­био би убе­дљи­во нај­ве­ћи број гла­со­ва. Ње­га би, ка­ко по­ка­зу­је ис­тра­жи­ва­ње агенције "Ме­ди­јум га­луп", на гла­сач­ком ли­сти­ћу за­о­кру­жи­ло 28 од­сто би­ра­ча.

Дру­го­пла­си­ра­ни је Иви­ца Да­чић, са по­др­шком од 10 од­сто, док је на тре­ћем ме­сту Алек­сан­дар Ву­чић, ко­ји би, пре­ма овом ис­тра­жи­ва­њу, на пред­сед­нич­ким из­бо­ри­ма до­био 5,3 од­сто гла­сова. Ме­ђу­тим, ка­ко на­по­ми­њу у овој аген­ци­ји, Ву­чи­ће­во име се спон­та­но на­мет­ну­ло јер су са­ми ис­пи­та­ни­ци ње­га пред­ла­га­ли као кан­ди­да­та за пред­сед­нич­ке из­бо­ре.

У аген­ци­ји ка­жу и да су пред­сед­ни­ку Ни­ко­ли­ћу нат­про­сеч­но на­кло­ње­ни сред­њи и ни­жи социјални сло­је­ви, те да је 47 од­сто ис­пи­та­ни­ка ре­кло да је ве­о­ма или пре­те­жно за­до­вољ­но ра­дом пред­сед­ни­ка Ср­би­је.

У ан­ке­ти ко­ја је ра­ђе­на од 24. до 30. ја­ну­а­ра на узор­ку од 1.218 ис­пи­та­ни­ка са те­ри­то­ри­је Србије без Ко­со­ва, 4,5 од­сто се из­ја­сни­ло да би на пред­сед­нич­ким из­бо­ри­ма гла­са­ло за Бо­ри­са Та­ди­ћа, 3,8 од­сто за Ву­ка Је­ре­ми­ћа, док је Бо­јан Пај­тић до­био по­др­шку 2,1 од­сто ис­пи­та­ни­ка.

Ка­да се го­во­ри­ло о пер­цеп­ци­ји од­но­са пред­сед­ни­ка То­ми­сла­ва Ни­ко­ли­ћа и пре­ми­је­ра Александра Ву­чи­ћа, ан­ке­ти­ра­ни гра­ђа­ни у нај­ве­ћој ме­ри не ве­ру­ју у ме­диј­ске нат­пи­се о њиховом "по­сто­је­ћем" су­ко­бу. Оп­шти ути­сак је да они ра­де сло­жно и да се не ра­зи­ла­зе у ставовима, да су као отац и син, као учи­тељ и уче­ник.

Скла­дан од­нос То­ми­сла­ва Ни­ко­ли­ћа и Алек­сан­дра Ву­чи­ћа ства­ра по­зи­ти­ван ути­сак код гра­ђа­на. Ако би­рач има ути­сак да по­сто­ји су­коб из­ме­ђу пред­сед­ни­ка Ре­пу­бли­ке и пред­сед­ни­ка Вла­де, то се ло­ше од­ра­жа­ва и по јед­ног и по дру­гог, утвр­ди­ли су ис­тра­жи­ва­чи "Ме­ди­јум га­лу­па".

Ка­да је реч о реј­тин­зи­ма по­ли­тич­ких стра­на­ка, ту се ре­зул­та­ти овог ис­тра­жи­ва­ња углав­ном поклапају са по­да­ци­ма ко­ји су већ ра­ни­је бе­ле­же­ни. На­и­ме, по­др­шка Срп­ској на­пред­ној странци је 48,7 од­сто ме­ђу опре­де­ље­ним би­ра­чи­ма, док је тај про­це­нат у це­ло­куп­ном узор­ку ис­пи­та­ни­ка не­што ни­жи и из­но­си 38,3 од­сто.

За Со­ци­ја­ли­стич­ку пар­ти­ју Ср­би­је ме­ђу опре­де­ље­ним гла­са­чи­ма је њих 6,4 од­сто, а ме­ђу свим ис­пи­та­ни­ци­ма они су на иви­ци цен­зу­са и, ка­ко по­ка­зу­је ис­тра­жи­ва­ње, до­би­ли би пет од­сто гла­со­ва. Ко­а­ли­ци­ја СПС-ПУПС-ЈС би, ка­жу у аген­ци­ји, до­би­ла 8,5 од­сто гла­со­ва. Оста­так гласова, ка­ко об­ја­шња­ва­ју, ра­си­па се на 13 пар­ти­ја, од ко­јих ни­јед­на не би пре­шла цен­зус. Међу њи­ма су Та­ди­ће­ва Со­ци­јал­де­мо­крат­ска стран­ка, Срп­ска ра­ди­кал­на стран­ка, Де­мо­крат­ска стран­ка, Две­ри, Но­ва Ср­би­ја, ЛДП...

Би­ра­чи у Ср­би­ји, ка­жу у аген­ци­ји, ве­ћи­ном су за при­сту­па­ње ЕУ, али су ве­ћи­ном и про­тив признавања Ко­со­ва. Ка­да би мо­ра­ли да би­ра­ју из­ме­ђу при­зна­ња ко­сов­ске не­за­ви­сно­сти и ЕУ, ве­ћи­на (66 од­сто) би се опре­де­ли­ла за за­у­ста­вља­ње европ­ских ин­те­гра­ци­ја.

Јав­ност у Ср­би­ји је, по­ка­зу­је ис­тра­жи­ва­ње, пот­пу­но по­де­ље­на ка­да је реч о то­ме да ли зе­мља иде у до­бром или по­гре­шном сме­ру. Јер, 44 од­сто сма­тра да је тај смер по­гре­шан, а иден­ти­чан про­це­нат оце­њу­је да Ср­би­ја иде у до­бром прав­цу.

Ве­ћи­на гра­ђа­на (52 од­сто) из­ја­сни­ла се да је за ула­зак зе­мље у ЕУ, док се ула­ску про­ти­ви 26 од­сто. На пи­та­ње ка­ко би се из­ја­сни­ли ако би се да­нас одр­жа­вао ре­фе­рен­дум за ула­зак Ср­би­је у НА­ТО, 55 од­сто је ре­кло да би за­о­кру­жи­ло не­га­ти­ван од­го­вор, а 13 од­сто по­зи­ти­ван. Не би гла­са­ло 22 од­сто би­ра­ча, а де­вет од­сто ни­је си­гур­но ко­ји би од­го­вор да­ли.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару