Читај ми!

Вучић: Држава ради на мерама превенције од поплава

Премијер Александар Вучић изјавио је да је држава чврсто опредељена да почне да ради на мерама превенције од поплава много више него до сада и обезбеди дугогодишњу и сигурнију будућност за генерације које долазе.

Александар Вучић је, на презентацији Националног програма управљања ризиком од елементарних непогода, навео податак да је сваки динар уложен у превенцију једнак седам динара који се троше на обнову.

Србија жели да размишља унапред и прави планове унапред, истакао је председник Владе, преноси Танјуг.

Према његовим речима, Србија је на годишњем нивоу губила 130 милиона евра због поплава, на суше још више, а прошле године су катастрофалне поплаве коштале 1,7 милијарди евра.

"Паметним и озбиљним понашањем успели бисмо да обезбедимо да ствари поставимо другачије и да можемо ту штету да увек и унапред барем делимично предвидимо. Први пут Србија напушта принцип 'лако ћемо' и у неколико деценија преузима принцип да нешто спречи, а не да лечи", нагласио је Вучић.

Премијер је рекао да је планирано улагање у образовање, набавку опреме и набавку превентивне инфраструктуре, као и у модеран систем институција, способан да увек изађе у сусрет грађанима.

Вучић је нагласио да без помоћи земаља које учествују на скупу, а које су помогле Србији после катастрофалних поплава, не би било тако добрих резултата и поручио да Србија никада неће заборавити помоћ и подршку коју је добила.

"Без ваше помоћи не бисмо могли да се извучемо из тога. Поплаве су утицале на пад БДП-а, који би био много већи да нисте помогли", поручио је Вучић.

"Ми смо реаговали борбено, понегде и храбро када су нас задесиле тешке поплаве у мају прошле године. Борили смо се са стихијом, спасавали људске животе и први пут транспарентно и одговорно приступили обнови земље", указао је Вучић, додајући да је сигурно 90 одсто људи погођених поплавама добило барем нешто од државе.

Без пријатеља, пре свега од ЕУ, од које је, како је подвукао, Србија добила највећу подршку, али и од УН, Светске банке и многих других земаља – од Емирата до Норвешке, то не би било могуће, нагласио је Вучић, додајући да су солидарност показале и све земље у региону.

Осигурање део превенције од елементарних непогода 

Осигурање домаћинстава од елементарних непогода спада у механизме превенције таквих догађаја, оценили су учесници скупа поводом представљања Националног програма управљања ризиком од елементарних непогода.

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић указао је да је продор осигурања у Србији, како се показало током мајских поплава, маргиналан.

Благојевић је рекао да се приликом процене штете показало да је пенетрација осигурања у поплављеним подручјима када је реч о приватним домаћинствима, свега два одсто, а код привредних субјеката 18 процената.

Према његовим речима, цена осигурања се креће од 20 евра годишње па до 60 евра за веће стамбене објекте.

Директорка за Југоисточну Европу, Европу и Централну Азију Светске банке Елен Голдстин указала је на потребу увођења обавезног осигурања од елементарних непогода, наводећи постојање регионалног осигурања са седиштем у Београду.

Међутим, премијер Вучић је присутнима указао на проблем непостојања свести међу грађанима у вези са осигурањем. Премијер је нагласио да би онај ко би грађанима саопштио тако нешто завршио каријеру у року од два и по дана.

"Код нас тај степен одговорности и свести не постоји. Није реално да то завршимо наредних месеци. Потребно је да то стално говоримо и објашњавамо и ваљда ћемо то једанпут разумети", објаснио је премијер. Он је навео да је реалност непостојање могућности и жеље да се било шта плати.

"Код нас а и на целом западном Балкану размишљамо о томе тек када се нешто деси", поручио је Вучић додајући да због тога сматра национални план превенције прекретницом.

Уз помоћ међународне заједнице он очекује да ће поћи за руком да се грађани убеде у потребу осигирања од елементарних непогода.

Амбасадор Швајцарске Жан-Данијел Риш указао је да у Швајцарској постоји обавеза осигурања некретнина.

"Не можете бити власник неке некретнине у Швајцарској а да немате осигурање од непогода. Такав систем треба усвојити у Србији и другим земљама региона", поручио је амбасадор. Риш је истакао да је превенција од елементарних непогода микс одговорности државе и појединаца.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт нагласио је да се прошле године показало да поплаве не познају границе.

Превенција од непогода, према његовим речима, може ефективно бити спроведена не само на регионалном него и на континенталном и глобалном нивоу.

Климатске промене, како каже Давенпорт, захтевају масивне међународне напоре, а ЕУ и земље чланице појединачно имају значајну одговорност у превенцији ризика. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару