Читај ми!

Сезона грипа прошла без епидемије

Неколико пацијената заражених вирусом грипа у Крагујевцу задржано је на болничком лечењу. Податак да су већ регистровани први смртни случајеви од грипа, узнемирила је јавност. Умирујућа порука стиже од епидемиолога, да пред крај сезоне грипа, епидемије нема.

Шест пацијената оболелих од грипа,на болничком је лечењу у Крагујевачком клиничком центру. Због тешке инфекције плућа на респираторима су четири особе који су хронични болесници.

Директорка Клинике за инфективне болести КЦ Крагујевац Олгица Гајовић каже да су пацијенти сада стабилно да болест не напредује. Истиче да јепрерано доносити закључке о коначном исходу.

Према њеним речима, овакви случајеви нису неубичајени и да нема веће епидемије.

Од почетка сезоне грип је потврђен у 18 округа Србије, али ни у једном нема знакова епидемије, кажу у Институту за јавно здравље "Милан Јовановић Батут". Регистровано је више од 80.000 случајева, што је мање него претходних година.

Бранка Лазић из београдског Дом здравља "Стари град" напомиње да су јој колегинице из школског диспанзера рекле да је тамо било праве епидемије.

Родитељи су се заразили од деце, а сада је већ нешто опао број оболелих, каже Лазићева и додаје да је највећи број оболелих био у фебруару.

Лазићева додаје да нема утисак да је ова година била посебно ризична.

И епидемиолози и статистика слажу се да ова година није посебно ризична. Симптоми су углавном слични као и претходних година.

Пацијенти кажу да температуру од око 38 до 39 степени прати малаксалост, код појединих стомачне тегобе које се заврше бронхитисом.

До сада је регистровано шест смртних случајева који се доводе у везу са грипом, што је мање него претходних година. Савет епидемиолога, најпре хроничним болесницима, је да се обавезно вакцинишу, јер су код њих последице грипа најопасније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару