Читај ми!

Почиње пријављивање за бесплатне уџбенике

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Зорана Лужанин каже да сви они који желе да учествују у пројекту бесплатних уџбеника за ученике основних школа у Србији, могу да се пријаве на одговарајући конкурс до средине марта.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Зорана Лужанин објашњава да ће до краја марта бити сачињена листа оних који су добили ту врсту помоћи.

"Потом ће родитељи или старатељи пријављених ученика бити позвани да заједно са учитељима и разредним старешинама, попуне пријаве и кажу које уџбенике желе да им Министарство просвете купи", истиче Лужанин у интервјуу за агенцију Танјуг.

Професорка Лужанин објашњава да је у овогодишњем буџету за набавку бесплатних уџбеника одвојено више од 600 милиона динара, што је исти износ као лане.

Напомиње, међутим, да та средства нису довољна да покрију комплет уџбеника за сваког основца.

Процењено је да ће за ту врсту помоћи у буџету бити новца за четвртину те ученичке популације, па је Министарство одлучило да кључни критеријум у њеном остваривању буде социјални односно материјални статус породице ученика.

Урађен је акциони план за спровођење пројекта бесплатних уџбеника, направљени су одговарајући упитници као и упутства за директоре школа, тако да родитељи и старатељи могу да се пријаве на конкурс попуњавањем одговарајућег формулара и достављањем на увид фотокопије неког од личних докумената.

Лужанин напомиње да сваки родитељ ученика основних школа може да конкурише за бесплатне уџбенике.

Апелује на учитеље и разредне старешине да пре свега имају у виду децу из најугроженијих породица и да, уколико је то потребно, лично позову родитеље и старатеље да их пријаве за бесплатне уџбенике у новој школској години.

За разлику од претходног пројекта, бесплатне уџбенике ђаци ће добијати у трајно власништво и та помоћ неће бити, као раније, само за три предмета у прва четири разреда, него је одређен износ по ученику за који могу да се набављају такви уџбеници.

Лужанин прецизира да ће ђаци седмих и осмих разреда из најугроженијих породица, добити помоћ од 8.000 динара како би из комплета који користе одабрали уџбенике које ће им Министарство набавити у том износу.

Према одговарајућој скали, за уџбенике прва четири разреда та помоћ износи 4.000 динара, за пети и шести разред 6.000 динара док ће они ученици који буду у другој групи на листи добити половину износа помоћи намењене најугроженијима.

Лужанин напомиње да ће рангирање ученика у оквиру тог пројекта бити обављено према међународним правилима које примењује ОЕЦД и додаје да у Србији постоји категорија деце која ће "готово сто одсто ући у програм бесплатних уџбеника".

Реч је о породицама у којима ни један родитељ не ради, онима у којима је један запослен или оба раде, али су им мала примања као и о већем делу самохраних родитеља.

Приликом рангирања за доделу бесплатних уџбеника одређен број поена добијаће се и према броју деце у породици тако да се очекује да вишечлане породице "комплетно уђу у овај програм", каже Лужанин.

Додаје да су у нацрту новог Закона о уџбеницима, који би ускоро требало да буде донет, предвиђене и мере за одређене врсте помоћи државе и средњошколцима из сиромашнијих породица, ради лакше набавке одговарајућих материјала за учење у електронском или другим облицима.

"Проблем је у томе што је за средње школе уџбеничка литература доста сиромашна а многи предмети нису покривени уџбеницима, тако да се разматра могућност да се обезбеде материјали за учење који би били доступни свој деци, у електронској или штампаној форми", наводи Зорана Лужанин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару