Јавне набавке успоравају лечење

Надлежни тврде да на тржишту има свих лекова, и у апотекама и у здравственим установама. Међутим, за представнике фармацеутске индустрије велики камен спотицања јесте цена по којој се набављају лекови, а за директоре клиничких центара у Србији то су јавне набавке.

Још се памте дани када су рођаци пацијентима у болницу носили воће, слаткише, али и неопходне лекове, шприцеве и каниле. Данас је, кажу, слика другачија, али анкете међу пацијентима показују да се још увек по неки лек купи приватно, или мора да се плати скенер.

Ни у Клиничком центру Ниш, према тврдњама директора, нема већих проблема.

"Прављен је дисбаланс, пробали смо да сачувамо скупе лекове а да пацијенти купују каниле...нажалост, битнији је цитостатик", каже Зоран Радовановић, директор Клиничког центра Ниш.

Ипак, упозоравају директори, због Закона о јавним набавкама, није немогуће да се рафови са лековима испразне. Траже да се одредбе закона које регулишу ту област што пре промене.

"За поступак набавке најмање је потребно два месеца, није важно да ли имате новац, болест не може да чека па зато радимо хитне набавке", каже Миљко Ристић, директор КЦ Србије.

"Без обзира што је Влада донела одлуку да се курс обрачунава из октобра 2014. то није тако", истиче Бојан Тркуља из Удружење произвођача иновативних лекова "Иновиа".

У Министарству здравља слажу се да је неопходно изменити Закон о јавним набавкама који је често камен спотицања у ефикасном снабдевању лековима и осталим медикаментима, али и медицинском опремом.

"Оно што могу да обећам јесте да смо обезбедили све лекове, да неће бити несташице за било коју болест", истиче Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља.

Надлежни су ових дана добили још један предлог. Фармацеутска комора Србије затражила је да се у малопродаји формира јединствена цена за исте врсте лекова.

Апотеке се тако не би разликовале по ценама, већ би их пацијент бирао према нивоу и квалитету услуге коју фармацеут пружа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару