Читај ми!

Ниска свест о високом крвном притиску

Висок крвни притисак једна је од најраспрострањенијих болести и међу водећим узроцима инфаркта, шлога, преране смрти. У Србији од те болести, коју лекари називају и тихим убицом, пати сваки други становник, а у свету свака трећа особа. Посебно брине што све више младих има повишен крвни притисак.

Светски и домаћи специјалисти у Београду ових дана разматрају како спречити, лечити и смањити последице високог крвног притиска.

И поред тога што се може и спречити и успешно контролисати, број људи са повишеним притиском све је већи.

"Ми ћемо чак и наше лекаре едуковати и покушати да приближимо оно што је најважније на пољу повишеног крвног притиска у Европи и свету", каже председник Удружења за хипертензију Србије Драган Ловић.

Светске стручњаке последњих година забрињава то што све више младих има повишен притисак.

"Наше удружење за хипертензију у Европи промовише здрав начин живота: шта јести, како живети, вежбати, како избећи стрес. То је неопходно да људи знају ако желе да продуже животни век", каже генерални секретар Европског удружења за хипертензију Ђанфранко Парати.

"За превенцију и лечење повишеног притиска важна је физичка активност. Ако ходате свакодевно по 30 до 40 минута, за три недеље смањићете крвни притисак за 10 милибара живиног стуба", истиче председник Међународног удружења за хипертензију Питер Кокинос.

Нелечење хипертензије опасно

Свака нелечена хипертензија, чак и без тегоба, временом штети срцу, мозгу и бубрезима, оручују кардиолози.

"У свету четири особе од десет особа има повишен притисак. Међутим, само се три од 10 особа лечи и контролише своју болест", наводи председник Грчког удружења за хипертензију Андреас Питарас.

У КБЦ "Бежанијска коса" ускоро се, под покровитељством Европског удружења, отвара Центар за хипертензију – други у Србији.

"Многи и не знају да имају хипертензију и управо ћемо радити на томе да едукујемо популацију, колико је опасна, како се открива, контролише, јер уз правилну дијагностику, компликације се могу избећи", истиче директорка КБЦ "Бежанијска коса" Марија Здравковић.

Применом бар једног од предложених савета пацијенти ће смањити компликације болести, поручују лекари.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару