Читај ми!

Таблети уместо школских табли

"Нове технологије у образовању", назив је дводневне конференције која је у Београду окупила преко 3.000 педагошких радника и представника привреде у циљу осавремењавања квалитета нашег образовног система. Конференцију прати и сајам савремних инфармационо-комукационих технологија на којем више од 40 компанија из Србије, региона и Велике Британије представља своје производе.

Сваки час који се сведе само на монолог, таблу и креду - осуђен је на пропаст и недисциплину, јер је деци, која овладају комјутерским вештинама пре него што науче да читају и пишу, такав час - досадан, искуства су наставнице Фрусине Пантош, из Зрењанина. Уз рачунар у настави, посла је више, али ученици такав час чекају с нестрпљењем.

"То је оно што и вас мотивише да један час, који се традиционално спрема око сат времена, спремате чак три. Али када видите резултате које постигнете оваквим начином рада - онда ћете уложити и пет ако је потребно", каже Фросина Пантош из ОШ "Девети мај" у Зрењанину.

Пратећи потребе ипсилон генерације - "Самсунг" иде корак напред, и нуди паметну школу.

"То је једна паметна учионица где се користе интерактвини дисплеји и таблети, да олакшају процес учења ђака. Сада већ деца од три, четири године могу да користе таблет у року од пола сата од када га добију", каже Марко Чевизовић.

Кроз игру се најлакше учи. Уз помоћ лего коцкица - апстрактни појмови постају опипљиви и конкретни.

Ако кренете од предшколског доба - имате сетове који су направљени за учење говора, математике, подстицање креативних способности у основној школи, причање прича и учење роботике. За прваке - ту је и интерактивни буквар.

"Деца могу да науче како правилно да пишу слова и да склапају реченице. Оно што деца виде, они прате један интерактивни цртани филм који се заутавља на моменте када деца треба да на таблету испишу оловком слово да би могли да наставе да гледају филм", каже Владимир Копрић из "Коприкс медије".

Сајам је направљен по узору на сјамове образоваља у Великој Британији.

"Поносан сам што могу да кажем да у школама у Великој Британији децу учимо од пете године програмирању, јер они овако могу да науче не само шта је технологија већ како и да је користе, и то је одлично", каже директор "Бритиш кансила" Тони О' Брајан.

Пред надлежнима у просвети је задатак да се за модеран приступ образовању заинтересује што више наставника.

"За сада је то једно језгро иноватора, носилаца промена, али ти кругови се полако шире и ја се радујем да је све више тих конкурса и прилика да се појаве. И сваки пут се појаве нова и нова имена која улазе у овај свет иновација у образовној технологији", каже Снежана Марковић из Министарства просвете, науке и технологије.

Охрабрује то да се за праћење конференције тражило место више. За остале прилика да ухвате корак са образовањем за 21. век су онлајн предавања на сајту Бритиш кансила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару