Читај ми!

Закон о Агенцији за борбу против корупције на лето?

Предлог новог закона о Агенцији за борбу против корупције могао би да се нађе у скупштинској процедури већ на лето, каже директорка Агенције Татјана Бабић.

Важећи закон, према речима Татјане Бабић, у многим одредбама је недовољно јасан и прецизан те да га је неопходно изменити.

''Закон треба да буде јасан и прецизан не само због нас који га примењујемо већ и због самих функционера јер је доста одредаба подложно различитим тумачењима. Тако и они сами који подлежу обавезама и забранама понекад, не намерно, не знају како треба да се понашају'', рекла Бабићева у изјави за Танјуг.

Сада, указала је, поједине важне повреде закона нису санкционисане.

''Концепт закона који Агенција предлаже је суштински другачији од концепта важећег закона нарочито када су у питању сукоб интереса и контрола имовине функционера'', истиче Бабићева и додаје да се у предложеном моделу закона напушта концепт сагласности за обављање више јавних функција или других послова, односно делатности који предвиђа важећи закон.

Према њеним речима, тиме се сужава дискреција онога ко доноси одлуку, а одговорност се пребацује на функционера у целости, односно функционер је тај који мора да зна правила понашања и да у складу са тим поступа у сваком случају.

Бабићева објашњава да функционер може да се обрати Агенцији ако има дилему, али да ће, ако повреди закон, Агенција спровести законску процедуру.

Сматрамо да и саме санкције, које на крају следе уколико се утврди повреда закона, треба да буду у вецој мери индивидуализоване јер постоје бројне нијансе и није свака повреда закона за исту санкцију.

Истиче и да би Агенција новим законом требало да добије већа овлашћења.

''Сматрамо да Агенција треба да добије право непосредног увида у документацију других државних органа и правних лица. Тиме би се значајно убрзао поступак пред Агенцијом'', рекла је Бабићева.

Наводи да према важећем закону Агенција нема непосредан приступ документацији других државних органа и правних лица.

''Ми без тих података практично не можемо да вршимо контролу имовине тако да сматрамо да Агенција свакако треба да буде један од органа којима би банке биле у обавези да достављају податке. То право већ имамо по Закону о финансирању политичких активности и не видим зашто га не би добили и нашим матичним законом'', рекла је Бабић.

Она је оптимиста и верује да би Предлог закона у скупштинској процедури можда могао да се нађе већ на лето, а у сваком случају до краја године, што је у складу са Акционим планом.

Ових дана је одржан први састанак радне групе за израду нацрта новог Закона о Агенцији за борбу против корупције, а Бабићева, која руководи тим телом, тврди да радна група има добар основ за рад јер је Агенција израдила Модел новог закона и у јулу га је у форми иницијативе поднела ресорном министарству и Народној скупштини.

Бабићева сматра и да је добро што се у радној групи, поред представника Министарства правде, Савета за борбу против корупције, прекршајног суда, Републичког јавног тужилаштва, Одбора Агенције и невладиних организација, налази и више представника Агенције.

Како каже, добро је и то што је директор Агенције председник радне групе јер управо Агенција примењује закон и врло је важно да координира читав процес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару