Читај ми!

Николић: Улагање у културу је улагање у будућност

Председник Србије Томислав Николић поручио је на централној манифестацији поводом обележавања Дана Народне библиотеке Србије и Националног дана књиге да ће као покровитељ НБС у наредном периоду пружати неопходну подршку њеном раду и развоју.

Улагање у културу, посебно у временима кризе јесте улагање у будућност појединаца и друштва у целини, рекао је председник Србије Томислав Николић.

"Посебну пажњу морамо да поклонимо бризи о интегралном чувању културне баштине кроз улагања у инфраструктуру које ће обезбедити свеобухватну заштиту збирки и фондова", истакао је Николић, преноси Танјуг.

Николић је додао да га радује што је био у прилици да буде подршка процесу потпуне реконструкције трезора одељења за археографију НБС као и набавке првих компатк полица којима се бар донекле ублажава проблем мањка простора за похрањивање библиотечке грађе.

То су примери одговорног планирања и реализације пројеката, очувања најдрагоценијих сегмената наше покретне културне баштине. Ово искуство даје нам за право да позовемо све државне институције да још више системски подрже реализацију пројеката застите покретне и непокретне културне баштине широм србије, додао је он.

Председник Николић је истакао да је улога НБС незаобилазна у очувању српског језика, ћирличног писма, културног наслеђа, једном речју националног бића.

Према његовим речима Народна библиотека Србије је прворазредна идентитетска установа српског народа али и свих грађана Србије и она због тога јесте и биће предмет посебне бриге државе и ја ћу као њен покровитељ у наредном периоду пружати неопходну подршку њеном раду и развоју.

В. д. управника НБС Лашло Блашковић је читаоцима и библиотекарима честитао Дан Народне библиотеке Србије и Национални дан књиге, цитирајући Борхеса - "Други нека се хвале страницама које су написали, ја се гордим онима које сам прочитао".

Блашковић је навео да је слагање књига у личну библиотеку на неки начин критичарски посао и да је то библиотекарска ствар, додавши да књиге кореспондирају међусобно, расту, преоблаче се и другачије се представљају.

Блашковић је председнику Србије Томиславу Николићу, који је у НБС, обишао и изложбу минијатура поклонио Каталог личне библиотеке патријарха Павла.

Председник Николић, покровитељ Народне библиотеке Србије, уручио је Националну награду у области библиотекарства "Јанко Шафарик" библиотекару саветнику, пензионисаном вд управнику НБС Светлани Јанчић.

Председник Србије се одазвао акцији изградње "Пирамиде од књига", коју је поводом обележавања српског празника книге организовала Народна библиотека Србије и положио прву књигу - "Таковски устанак - српске Цвети" Мирослава Тимотијевића.

Акција "Пирамида од књига" за библиотеке широм Србије са најсиромашнијим фондовима трајаће до обележавања Светског дана књиге, 23. априла, а из Народне библиотеке Србије позвали су и ове године грађане да подрже ту акцију.

Поводом Дана Народне библиотеке Србије и Националног дана књиге Горану Гоцићу. уручена је Награда за најбољу књигу у мрежи јавних библиотека Србије за 2014. годину за роман "Таи" у издању Геопоетике.

Народна библиотека Србије основана је 28. фебруара 1832. године у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару