Читај ми!

Дигитална писменост – приоритет савременог друштва

Увођење и унапређење савремених технологија у образовању и развој дигиталне писмености приоритет су у савременом друштву, поручено је са отварања дводневне конференције и сајма о употреби информационо-комуникационих технологија у образовању.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Снежана Марковић рекла је да је велики значај употребе технологија у образовању, јер се тако образују ученици за 21. век.

Нове технологије се, како је навела, морају паметно користити и у сврху унапређења образовања, а не само забаве, пренси Танјуг.

Према њеним речима, Национални просветни савет је 2013. године донео смернице за унапређење употребе информационо-комуникационе технологије у образовању са конкретним препорукама, како на стратешком нивоу, тако и на нивоу саме наставе и праксе.

Додала је да Министарство просвете настоји да усклади све законе и правилнике са тим смерницама, наводећи да је у Србији велики број квалитетних наставника пуних ентузијазма који воле да прате савремене трендове.

Марковић је истакла да је технолошка и дигитална писменост потребна и за свакодневни живот и за посао.

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да је значај информационо-комуникационих технологија у образовању кључан, јер представља предуслов за што већу запосленост пре свега младих.

Двоструко већи број учесника

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф рекао је да је ово већ други пут да се организује та конференција и да је воема задовољан учешћем осам компанија из Велике Британије.

Киф је рекао да на овогодишњој конференцији, која може да се прати онлајн, двоструко већи број учесника и гостију у односу на прошлу годину.

Директор Британског савета Тони О'Брајан рекао је да у Великој Британији деца од пете године почињу да уче програмирање и да им то омогућава да науче не само шта је технологија, него и како да је користе.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да ће на сајму бити 30 домаћих компанија које могу да понуде најквалитетнија решења у примени нових технологија у образовању.

Истакао је да је улагање у обуку и развој кадрова најбоља дугорочна стратегија за подизање конкурентности и да примена информационо-комуникационих технологија у образовању мора бити развојни приоритет сваке владе и државе.

Менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Жарко Шундерић рекао је да се велика промена десила употребом информационо-комуникационих технологија и да ће се на дводневној конференцији видети како да ту промену искористимо за развој друштва, наводећи да је вештина употребе информационо-комуникационих технологија нешто без чега нема савременог живота.

Конференцију су организовали Министарство просвете, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Британски савет, ПКС, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва уз подршку компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару