Читај ми!

Тасовац: Неумесно коментарисати необјављени извештај

Говорећи о извештају Савета за борбу против корупције о власничкој структури у медијима који ће сутра бити званично објављен, министар културе и информисања Иван Тасовац сматра да је неумесно коментарисати га и извлачити из контекста било шта из њега пре него што буде објављен.

Наиме, Савет Владе Србије за борбу против корупције оценио је у најновијем извештају да се општа ситуација у медијима не поправља, да је цензуре и аутоцензуре све више, а да је кроз власничку структуру забрињавајуће висок утицај појединих политичара и бизнисмена.

"У земљама где постоје велике дебате о цензури у медијима беспредметно је говорити о томе да ли постоји цензура", каже Тасовац.

Министар је гостујући у емисији "Таласање" Радио Београда 1, подсетио да до јула месеца држава мора да се повуче из свих медија и да се 11 година чекало на усвајање Закона о медијима и да сада почиње његова примена.

Бивши премијер Велике Британије Тони Блер је у среду одржао једносатно предавање појединим министрима и њиховим сарадницима у Београду на којем је присутнима објашњавао стратегију политичког деловања и односе с јавношћу, као и начин на који би требало да комуницирају са медијима.

Блер је, како су раније објавили медији, саветовао министре и њихове сараднике да се за време свог мандата фокусирају на три или четири главне теме и да њих решавају.

Тасовац је оценио да је састанак са Блером протекао добро и додао да је тај "сусрет представљен таблоидно у нашој земљи. "Довољно је само да кажем да смо имали тај састанак", додао је Тасовац.

Што се тиче културе, министар се осврнуо на симболику недавно постављених сатова на Народни музеј и Музеј савремене уметности који одбројавају време до њихових отварања и рекао да они подсећају колико мало времена имамо времена у животу.

Такође, Министарство културе је подржало иницијативу да Народни музеј у Београду врати стари назив и да се зове Народни музеј Србије, јер у земљи има 16 музеја са именом града у коме се налази "и ако је сада поред проблема у коме се ти музеји налазе, главна тема зашто ти музеји носе таква имена и да се на ту тему сада праве расправе онда је то попут оне народне 'Докон поп и јариће крсти'", сматра Тасовац.

Када је у питању Нацрт измене и допуне закона о култури Тасовац подсећа да је он прошао све јавне расправе, коментаре и примедбе које су добили електронским путем и да су их уважили.

"Циљ доношења таквог Закона је да би се створили оквири како би позиција људи у култури била много јаснија", нагласио је министар.

Тасовац је напоменуо и да је недавно најављен конкурс "Градови у фокусу" чија је замисао да локалне самоуправе саме препознају потенцијале и да направе пројекте које ће представити.

"Само тако можемо да говоримо о децентарлизацији у Србији, само тако ћемо ставити у фокус шта то градови у Србији могу да понуде, а према чему се београдска јавност односи игнорантски", сматра Тасовац.

Тасовац је додао и да је Министарство културе подвукло јасну црту између културе и естраде и напоменуо да естрада није на буџету Србије.

Коментаришући Националне пензије, он је рекао да ће оне бити укинуте јер су се претвориле у оно што није њихов смисао, али и то да се не односи на већ додељена национална признања, јер Закон не може да се примењује ретроактивно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару