Читај ми!

Мађарска коњица унела мир у Ашотхалом

Од када коњичка јединица мађарске полиције патролира дуж мађарско-српске границе, не би ли спречила илегалне преласке, мештани пограничног Ашотхалома знатно су мирнији. Због ноћења миграната у напуштеним салашима, забринути су за своју безбедност. Иако нису имали веће неугодности са емигрантима, ноћу су их често будили како би им показали пут ка Западу, или им дали воду и намирнице.

Да би се број илегалних миграната смањио, Србија и Мађарска недавно су појачале контролу са обе стране границе, у чему помажу и немачке полицијске екипе. Тај заједнички ангажман дао је ефекта - према последњим подацима из Мађарске, дневна бројка приведених илегалаца пала је испод стотину.

Томе су допринеле и посебне полицијске снаге на коњима у пограничном месту Ашотхалом, који се граничи са Бачким Виноградима на српској страни, пише у репортажи коју мађарска полиција објављује на свом званичном порталу. 

На територији Ашотхалома, који броји око 4.000 становника, почетком фебруара свакодневно је ухваћено више од 1.000 илегалаца, 6. фебруара чак 1.696 њих.

То је изазвало немир међу локалним становништвом и протесте надлежнима. Чак је и градоначелник Ашотхалома Ласло Тороцкаи јавно предлагао да се подигне ограда дуж српско-мађарске границе како би се спречила инвазија миграната на ово погранично село.

Грађани Ашотхалома су посебно умирени од кад је у њихово насеље недавно стигла посебна коњичка јединица мађарске полиције која патролира дуж мађарско-српске границе. Они на коњима обилазе салаше и атаре који су због наквашеног земљишта неприступачни за друге полицијске патроле, што људима из околине Ашотхалома пружа много већу сигурност него до сада.

Како се наводи у тексту "Чувари мира", Грађани Ашотхалома, нису имали веће неугодности са илегалним мигрантима, који већином нису агресивни, али су често ноћу будили становнике распитујући се за путеве према Западу или у потрази за водом и основним намирницама.

Пљачки није било, дешавало се да нестане по неки бицикл који је пронађен на другој страни села.

Ипак, због ноћења миграната у напуштеним салашима и импровизованих огњишта због зиме, становништво је било забринуто да се не изазову пожари. Доласком посебних полицијских снага у село, мир се вратио у Ашотхалом, тврде мештани.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару