Читај ми!

СЗО позива на вакцинацију против малих богиња

Вакцинација против малих богиња мора одмах бити појачана у Европи и централној Азији, после избјања епидемија те болести, упозорила је Светска здравствена организација.

С обзиром на то да је болест малих богиња готово искорењена у Европи, званичници СЗО су изненађени чињеницом да је током 2014. и у првим месецима 2015. године забележено више од 22.000 случајева заразе, преноси Бета.

СЗО захтева да земље "без изузетка" наставе да контролишу епидемије, упозоривши да ширење заразе угрожава остварење циља искорењивања морбила у том региону до краја 2015, јавља Би-Би-Си.

"Када имамо у виду да је током претходне две деценије у Европи смањен број случајева малих богиња за 96 одсто, и да смо само на корак од искорењивања заразе, ми смо запањени овим бројкама", рекла је директорка СЗО за Европу Жужана Јакаб.

"Морамо заједно да одговоримо, без даљег одлагања, да затворимо рупе у имунизацији", рекла је Јакаб.

Истакла је да је неприхватљиво да, после 50 година напора да се безбедна и ефикасна вакцина учини доступном, вакцине и даље "коштају животе, новац и време".

Највише нових случајева заразе забележено је у Киргистану, готово 7.500 и у Босни и Херцеговини, 5.340. У Русији и Грузији било је више од 3.200, у Италији 1.600, а у Немачкој 570, пренео је АП.

СЗО наводи да све већи број родитеља одбија да вакцинише своју децу или се суочава с неким препрекама у добијању вакцине.

Доктор Недрет Емироглу из СЗО каже да је сада приоритет ставити епидемије под контролу путем имунизације ризичних група.

"Истовремено, све земље, без изузетка, морају да одржавају веома висок степен редовне вакцинације против морбила, тако да не дође до нових епидемија у региону, и да једном заувек искоренимо мале богиње", рекао је Емироглу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару