Читај ми!

Црква тражи обележавање устанка баш на Цвети

Црквени одбор таковске цркве позвао је општинске и државне органе да обележавање 200. годишњице од почетка Другог српског устанка буде на празник Цвети, када је 1815. године Милош Обреновић окупио устанике, а не 23. априла.

У писму које је упућено на многе адресе истиче се да обележавање Другог српског устанка 23. априла представља негирање историје јер се народ у цркви окупио на Цвети, које су те године биле тога датума, после чега је "Милош развио барјак и обзнанио почетак устанка", преноси Бета.

Према речима председника Црквеног одбора Будимира Николића, Цвети су покретни празник, који је ове године 5. априла, али је почетак устанка везан за тај дан а никако за датум, и народ је у цркву дошао због великог празника.

"Годинама указујемо да обележавање тог догађаја треба да буде на Цвети, и на споменику у Такову пише да је устанак подигнут тога празника, али се власти упорно држе датум, а иако су Обреновићи славили Цвети", рекао је Николић.

Додао је да је о томе покушао да разговара са замеником председника општине Мирославом Миловановићем, али да није добио подршку, због чега је најавио да ће Црквени одбор позвати вернике да бојкотују 23. април и да се не окупљују у Такову.

Николић је истакао да су у току припреме за обележавње јубилеја на Цвети, које су ове године 5. априла, и да су упутили позив патријарху Иринеју да "лично у цркви брвнари држи службу поводом два века од устанка".

Заменик председника општине Мирослав Миловановић за агенцију Бета је рекао да не жели да коментарише захтев Црквеног одбора нити разговор са Николићем.

У општинској одлуци о обележавању Дана општине Горњи Милановац, која је усвојена пре скоро 20 година, пише да се тај датум слави поводом почетка Другог српског устанка, који је почео 23. априла, када су Цвети биле 1815. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару