Читај ми!

Стотине позива на број за пријаву нестанка деце

На телефонски број за пријаву нестанка деце, у прошлог години примљено је укупно 349 позива и пријављено 15 случајева нестале деце, саопштила је организација Акција против трговине људима.

Организација Акција против трговине људима додаје да је током 2014. на јединствени европски број за пријаву нестале деце 116000, у Србији пријављен нестанак 11 девојчица и четири дечака, преноси Танјуг.

У два случаја троје деце су отели њихови родитељи, док су две девојчице отеле особе изван породице.

У пет случајева су деца побегла од куће, а у три случаја деца су нестала из других разлога. У једном случају, девојчица је отишла да посети пријатеља који ју је силовао и убио, а затим сакрио њено тело.

Два нестанка су пријавили грађани као могуће отмице деце, али је провером утврђено да деца нису отета.

Ипак, како се наводи, надлежне службе предузеле су мере ради њихове заштите.

Особе које најчешће зову број 116000 су родитељи, невладине организације и грађани, наводи се у саопштењу.

У том периоду примљено је и 255 позива који се тичу проблема несталих беба у Србији.

АСТРА је свим родитељима који сумњају да им је дете нестало у породилишту, а који су се тој организацији обратили за подршку, обезбедила обрасце за потраживање документације од стране матичне службе, болнице и Јавног комуналног предузећа, као и образац и детаљне смернице за обраћање надлежном тужилаштву.

Највећи изазови с којима се сусреће линија 116000 јесте довољна неинформисаност грађана о постојању тог броја, непостојање буџета за покривање трошкова те линије и недовољно ефикасна сарадња са државним органима у пракси, наводи се у саопштењу.

Рад Европског броја за несталу децу у Србији током 2014. бележи значајан допринос на пољу заштите деце и потрага за несталом децом, а за 2015. планиран је велики број активности, који се односе на поменуте случајеве несталих беба.

У наредној години АСТРА очекује развијање система алармирања јавности по узору на европске државе, а који ће допринети брзим и ефикасним потрагама.

Како се додаје, требало би да буде већа видљивост рада линије и препознавање Европског броја за несталу децу у Србији, пре свега уз подршку државе.

Основна функција Европског телефонског броја за несталу децу 116000, који функционише у 27 држава, јесте да прима позиве којима се пријављује нестанак детета и прослеђује их полицији и другим надлежним службама, да обезбеди психолошки и други вид подршке њиховим родитељима или старатељима, као и да пружи подршку у потрази за несталим дететом.

У случају да се нестало дете налази на територији стране државе, тај вид помоћи је од посебног значаја уколико постоји језичка баријера у комуникацији родитеља са полицијом у земљи у којој се њихово дете потенцијално налази.

Позивом на број 116000 било којој од европских земаља где је линија у функцији, омогућава се неопходна брза реакција и удруживање акција усмерених ка успешном проналажењу несталог детета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару