И деца са повредом мозга су интелигентна

Амерички стручњак за развој интелигенције код деце Даглас Доман каже да су деца са повредом мозга интелигента, али да не могу ту своју интелигенцију да покажу, јер нису у стању да говоре или да пишу.

Даглас Доман истиче да је "Институт за оставривање људских потенцијала", који је основао његов отац Глен Доман, имао стотине деце са озбиљним повредама мозга од три године старости која су на крају програма могла да читају самостално боље него неки осмогодишњаци, преноси Танјуг.

Према Домановим речима, много је речи и израза које се користе за децу са повредама мозга, а које збуњују родитеље али и здравствене раднике - церебрална парализа, аутизам, Даунов синдром, хеперактивност и др. а све оне су објашњења симптома повреде мозга.

"Не можете да се бавите симптомима и да њих лечите, а да узрок само тако нестане. Морате да се бавите самом повредом мозга и да третирате мозак", каже Доман и додаје да су представили родитељима како да развијају мозак и мождане функције деце код куће.

"Суштина развоја мозга јесте да постоје путање које воде информације ка мозгу и ми стимулишемо њихову брзину, трајање, фреквенцу. Пре него што човек било шта уради, та информација већ мора да постоји у мозгу и на томе се заснива наше истраживање. А језик и покрети су информације које смо добили из мозга", рекао је Доган.

Додаје и да је веома важна исхрана, јер она утиче на њихово понашање, поспешује ниво њихове енергије и говора.

Посебно је нагласио да у Институту спроводе процес детоксификације од лекова код деце јер, како тврди ти лекови стварају зависност као свака дрога.

"Деца након тога процветају, јер у много случајева управо лекови смањују интелектуалне потенцијале код деце", каже Доман.

Доманови су развили методе у раду са децом са повредама мозга које су се, како наводи, показале као ефикасне у заустављању или смањењу епилептичних напада, развијању чула вида и слуха слепе и глуве деце, оспособљавању непокретне деце да пузе, ходају и трче.

Као пример наводи да је од 374 деце која су била слепа, узраста од осам месеци до 22 године 312 њих по први пут прогледало а 262 научило да чита. Такође, од 1.145 деце која су била непокретна, 446 је успело да пузи први пут у животу.

Доман је подвукао важност раног учења код деце од самог рођења, јер како каже, од првих корака зависе каснија постигнућа и успеси у животу.

"Ми радимо и са децом која немају никакве проблеме и менталне сметње, и подучавамо њихове родитеље како да раде са својом децом код куће на њиховом расту и развоју од рођења до шесте године", закључио је Доман.

Доманово предавање за више од 600 родитеља из Србије и региона организовано је у сарадњи са Фондацијом "Новак Ђоковић".

"Мотив наше Фондације јесу увек деца. Овај пут смо то урадили кроз родитеље, како би сутра имали здравију, срећнију и успешнију децу", рекла је Маја Јовановић из Фондације. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару