Читај ми!

Половична информација, потпуни немир

Асоцијација потрошача Србије најпре је објавила да су у беби опреми неких произвођача нађене канцерогене хемикалије, а потом и да ти произвођачи не крше прописане граничне вредности. Не желе да открију да ли таквих производа има на домаћем тржишту, нити о којим произвођачима је реч.

Откривају једино да је истраживање спроведено у јануару и то са организацијама из Кине, Португалије, Данске, Шпаније, Италије, Француске и Чешке. Надлежни ће, ипак, покушати да дођу до података.

План им је, кажу, био да саопштењем притисну државу да што пре измени прописе и забрани присуство штетних материја у опреми за бебе. Пре свега фталата и бисфренола А. Половични подаци узнемирују јавност, кажу у Националној организацији потрошача Србије. Притом, тврде, тако је прекршено основно право - право на информисаност.

"Овако је нанета немерљива штета и потрошачима, на првом месту, а на другом произвођачима. Сад су сви произвођачи у истој равни, а потрошачи су у паници. Недозвољено је, недоупустиво је, да организација потрошача шири панику ако те податке изостави. Првенствено су морали да обавесте Национални савет за безбедност производа који је формиран и он постоји у Србији", каже Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије.

"Морам да нагласим да су све информације остале необјављене, то би предствљало кршење неких етичких правила, и заиста би било, може се слободно, рећи и нехумано, јер све што се не каже, не објави јавности, остаје у некој рупи, а ми се касније бунимо када дођемо до неких резултата или информација да је то штетно", каже Јованка Николић из Асоцијације потрошача Србије.

У Министарству трговине кажу да их је санитарна инспекција Министарства здравља обавестила да је у производима за децу, који су у легалној продаји, присуство спорних хемикалија у дозвољеним границама. Напомињу да, иако су организације потрошача независне од државе, не смеју да збуњују јавност.

"Удружења за заштиту потрошача могу и треба да спроводе независна испитивања производа и јавно објаве резулате, али под условом да приликом објављивања наводе тачне, прецизне информације, податке који ће служити управо за информисање потрошача, а не за њихово збуњивање", каже Весна Новаковић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Министарство трговине затражило је од Асоцијације потрошача Србије да доставе информацију о којим производима и произвођачима је реч како би предузели неопходне мере уколико су ти производи на нашем тржишту. Ипак, у ресорном министарству кажу да Асоцијација није дужна да им достави информације, али да ће они свакако инсистирати на томе.

Без обзира на то што информације нису потпуне, родитељи сматрају да су сталне провере производа за децу нужне.

"У принципу, они су требали само мало да прецизније дефинишу на шта се конкретно истраживање односи, кажем просто да не би изазивали забуну код родитеља, али у глобалу сматрамо да је добро да се та питања покрећу", каже Ангелина Радуловић са портала Бебац.

Родитељи предлажу оснивање посебне службе која би се искључиво бавила контролом производа за децу. У Асоцијацији потрошача Србије кажу да ће од надлежних захтевати да тестирају производе за бебе на нашем тржишту, објаве резултате и упореде их са оним из ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару