Сарадња Италије и Србије у борби против криминала и корупције

Председник Агенције за бробу против корупције Италије Рафаеле Кантоне се током прве посете Србији, упознао се са српским правним системом и улогом Министарства правде у борби против корупције. На састанку са минситром правде наглашен је значај сарадње две земље, која је већ до сада, према речима министра Николе Селаковића, дала велике резултате у борби против организованог криминала.

Србија се на Италију угледала у писању закона из области борбе против организованог криминала, али и у њиховој примени.

"У процесу европских интеграција има итекако много прилика да Србија кроз различите партнерске пројекте са Италијом ради на реализацији ових задатака у борби против корупције, у јачању правних механизама, нарочито на плану превенције у борби против корупције", каже министар правде Никола Селаковић.

Директор италијанске антикорупцијске агенције изненађен затеченим. Каже да је све много напредније од онога што је очекивао да ће да затекне. Као наредни корак сарадње види потписивање меморандума о споразумевању.

"Тако бисмо створили услове да заједно радимо и сарађујемо пре свега на превенцији корупције, надам се да ћемо у будућности, ускоро, моћи да потпишемо тај споразум и да ћемо имати могућност да добру праксу Италије применимо овде, а такође и да разменимо искуства са Србијом", каже председник Агенције за бробу против корупције Италије Рафаеле Кантоне.

Шеф италијанске антикорупцијске институције посетио је и Агенцију за борбу против корупције и разговарао са директорком агенције Татјаном Бабић. Главна тема састанка била је добра пракса када је реч о контролним и надзорним надлежностима италијанске антикорупцијске агенције.

Посланици: Учињени позитивни помаци у правосуђу

Посланици Скупштине Србије пренели су Рафаелу Кантонеу да су у Србији учињени позитивни помаци у реформи правосуђа, а посебно у обезбеђивању његове институционалне независности.

Кантонеа су у републичком парламенту дочекали члан Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Неђо Јовановић и председница Извршног одбора националног огранка Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције (ГОПАЦ) у Србији Олгица Батић.

На састанку је било речи о улози Скупштине у реформи правосуђа и борби против корупције, односу са Агенцијом за борбу против корупције и о усклађивању домаћег законодавства са европским прописима.

Како је саопштено из републичког парламента, Јовановић је истакао да су учињени позитивни помаци у реформи правосуђа, посебно у обезбеђивању његове институционалне независности.

Батић је нагласила да је, поред законодавне, контролна улога Скупштине Србије од изузетног значаја у борби против корупције, као и да је један од кључних задатака огранка ГОПАЦ-а у Србији управо контрола извршне власти и надзор над трошењем јавних средстава.

У том смислу започет је и пројекат увођења портала за праћење потрошње државног буџета, који треба да успостави систем који ће повезивати Скупштину Србије са Управом за трезор Министарства финансија и омогућити посланицима да лако и ефикасно прате ток расхода у државном буџету у реалном времену, односно да квалитетно врше надзор над јавним финансијама.

Кантонеа је посебно је занимала улога Скупштине Србије у избору носилаца правосудних функција и поступак њиховог првог избора, као и положај и надлежности Агенције за борбу против корупције и однос Агенције и републичког парламента.

Кантонеови домаћини су га упознали са поступком разматрања годишњих извештаја независних државних органа, па и извештаја Агенције за борбу против корупције, при чему су указали и на интензивну законодавну активност на усклађивању домаћег законодавства са законодавством ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару