Читај ми!

Новa правилa на путевима од лета

Србију чекају измене Закона о саобраћају и стратегија, како би се смањиле несреће на путевима. Према новим правилима, која су на јавној расправи, могли бисмо да возимо од лета.

На путевима у Србији, поново неколико саобраћајних несрећа са смртним исходом. Две особе су страдале у тешкој несрећи на путу ка Златибору код Чајетине, док је једна погинула, а три повређене у несрећи код Крушевца.

Норме донете пре пет година нису дале решење, кажу у саобраћајној полицији. Зато ће се изменама закона под лупу ставити они који дозволу добијају први пут. Млади неће смети да управљају возилом снаге веће од 80 киловата.

"Млади возачи у Србији су иницијатори 30 одсто несрећа, од којих је највећи број са смртним исходом. Није случајно што се цео свет бави младим возачима и ми ћемо инсистирати на томе", рекла је министарка грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајловић.  

Прописују се посебне норме за обуку возача, али и технички преглед, у оба случаја уз видео-надзор.

Уводе се строжи прописи за превоз деце, а радна група и даље инсистира да се за насилничку вожњу без дозволе или са два промила алкохола у крви одузима возило, било да је возач власник или не.

"Сматрамо да одузимање возила није противуставно, видећемо какав ће суд дати Скупштина, али такви системи постоје и у другим законима", каже начелник Саобраћајне полиције МУП-а Владимир Ребић.

"Ми сматрамо да је возило опасна ствар и да власник мора да зна коме га даје. Оно се неће одузимати од власника ако је одузето на противправан начин", објаснио је Ребић.

Одговорност ће бити и на путарима, па ће "Путеви Србије" и локалне самоуправе периодично и током изградње морати да проверавају безбедност пута. Да би се смањио број несрећа, Влада најављује и стратегију за безбедност саобраћаја.

"Прва смерница је смањење за 50 одсто броја повређених и погинулих до 2020. у односу на 2011. годину. Такође, циљ је да до 2020. не буде погинуле деце", каже Миодраг Поледица, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Радна група МУП-а послаће Влади почетком априла измене закона. Очекују да ће се ови предлози пред посланицима наћи до јуна.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару