Читај ми!

Циљ да не буде несташице лекова

Министарство здравља настоји да не буде несташице лекова у Србији и да сваки грађанин има могућност да се лечи најсавременијим лековима, каже државни секретар Берлислав Векић. Наводи да ће морати да се мења Закон о јавним набавкама због проблема које здравство има на том пољу.

Берислав Векић је на конференцији "Фармација: изазови и перспективе 2015" рекао да је министар здравља Златибор Лончар покренуо тему промене Закона о јавним набавкама јер су јавне набавке велики камен спотицања у здравству.

Објаснио је да у области јавних набавки у здравству има проблема, наводећи да, кад је реч о набавци медицинских апарата, одређени тендери морају да се понављају три, четири или пет пута.

"Желимо да грађани широм Србије не осете несташицу лекова или било ког другог медицинског апарата који је неопходан за адекватно лечење", рекао је Векић.

Говорећи о фармацеутској индустрији, Векић је рекао да у Србији није ружичаста ситуација по том питању, али ни по питању промета. "У 2011. години забележили смо промет од 707 милијарди динара, а 30 одсто територије Балкана потпада под српски промет лекова. У југоисточној Европи заступљени смо са свега шест одсто", рекао је Векић.

Оценио је да је забрињавајући податак да три фабрике у Србији "Хемофарм", "Галеника" и "Здравље Актавис" од "комплетног колача" узимају 80 одсто, а у Србији је више од 50 произвођача фармацеутских производа.

Прецизирао је да су иновативни лекови заступљени са шест одсто, генерички са 56 одсто, а оригинални са 38 одсто. "Више од 60 одсто лекова управо имамо са тржишта страних лекова. То су готови, брендирани лекови", рекао је Векић.

Говорећи о стању фармацеутске индустрије у свету и тржишту лекова, Векић је рекао да је тренд укрупњавање фармацеутских компанија и раст броја генеричких компанија.

Према његовим речима, више од 150 компанија у свету остварује приход од 900 милијарди долара продајом око 50.000 лекова.

Предвиђања су, каже Векић, да ће фармацеутска индустрија до краја 2016. године бележити даљи раст, између пет и шест одсто, а прогнозе су да ће до краја 2016. године у овом ресурсу улагања премашити 1,2 милијарде долара у светским размерама.

Додао је да фармацеутска индустрија у САД у последње две, три године бележи раст између три и пет одсто, а у Европи 3,2 одсто, док у азијско-пацифичкој регији просечан раст је већи од осам одсто и то захваљујући Кини, где се бележи пораст промета већи од 20 одсто и Јапану, где је изнад девет одсто.

Како је навео, кад се подели комплетна територија фармацеутске индустрије, види се да Американци "држе превласт" са 44, 6 одсто, следи Европа са 29,2 одсто и азијско-пацифичка регија са 25 одсто.

Иначе, циљ конференције је да се у отвореној дебати свих актера, од државних институција преко здравствених и професионалних организација, до представника фармацеутске области, размотре највећи изазови и могућности даљег развоја фармацеутске индустрије Србије, у склопу најављених свеобухватних структурних реформи и приближавања Србије ЕУ, са примерима добре праксе.

Конференцију су организовали НИН Фокус, а партнери су "Хемофарм" и Танјуг. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару