Читај ми!

Косово напустило десет одсто становништва

Масовни егзодус је створио несигурност на Косову, које је напустило десет одсто становништва, пише дневник "Бота сот" у тексту под насловом "Катастрофални егзодус, губитак у људству, економији и снази безбедности".

Политички аналитичар Бахри Цани је, поводом масовног егзодуса Албанаца, рекао да су они разочарани, а потрошили су много новца "па немају више ништа да изгубе, а таквих људи се треба пазити", преноси Танјуг.

Егзодус као феномен на Косову ослабљује сваку сферу живота и представља потенцијалну опасност за потпуно губљење поверења у вештине за стварење државе, али губљење поверења и у политичке субјекте.

Такође, овај масовни бег утицаће негативно и на аспект безбедности, с обзиром на то да се сада већ зна да је 10 одсто од укупног становништва напустило Косово, пише дневник Бота сот.

Познавалац европских интеграција Емрус Ујкани рекао је да масовни одлазак косовских становника у земље ЕУ представља најтежи облик тешког стања кроз које пролази један део косовског друштва.

Ситуацију још тежом чини, сматра Ујкани, податак да би један део тих људи који су мигрирали прихватио сваку врсту жртвовања само да се више никако не врате на Косово.

Политички аналитичар Блерим Бурјани каже да је стање веома забрињавајуће и у безбедносном аспекту, јер је велики број људи напустио Косово. Како каже, на безбедност једне земље утичу многи фактори, али масовни егзодус указује на јасне индикације несигурности за живот грађана на Косову, што је резултат дугогодишњег владања једне партије.

Аналитичар Арбер Гаши сматра да је егзодус у психолошком смислу постао неотуђив део национале културе и додао да се разлози за такав егзодус сада знају али их институције Косова не третирају на адекватан начин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару