Читај ми!

Ко сме да поседује оружје

Носиоци оружја и они који га поседују мораће да иду на прегледе на сваких пет година како би се утврдило да оружје не представља проблем за њих и околину, каже криминолог Златко Николић за РТС. Сматра да је то довољан период и истиче да је страх основни разлог због којег се оружје набавља.

На новој седници Скупштина је расправљала о Закону о оружју, који треба да уведе строгу контролу поседовања и коришћења оружја. Уведена су два нова услова – здравствена способност и оправдан разлог за поседовање оружја.

Kриминолог Златко Николић каже да ће се прегледи вршити на пет година и да ће бити слични онима који се врше за продужење возачке дозволе.

Биће потребни психијатријски и психолошки налази, како би се утврдило да ли је дошло до пада прага толеранције услед чега би оружје могло да представља проблем за онога ко носи то оружје и за околину, рекао је Николић гостујући у Дневнику РТС-а.

Разлог за овакве измене су злочини попут оног у Великој Иванчи, где нико није контролисао особу која је задржала оружје из времена када је била у снагама реда.

Николић не сматра да има пропуста у издавању дозвола, већ да је потребно да се уведе обавеза МУП-а да врши периодичне контроле промене.

Како каже, искуство показује да је период од пет година сасвим довољан, али и истиче да се закони "дају калибрирати с времена на време". Подсећа, међутим, и да се већина преступа изврши хладним оружјем, али и да ће криминалне групе увек имати на располагању илегално оружје.

Када је у питању оправдани разлог за поседовање оружја, Николић каже да се у виду имају посао и угроженост особе која хоће да поседује оружје.

"Имате доста предиспонираних жртава, које због врсте посла имају већу изложеност опасности – ноћни рад, пролазак кроз сиве зоне криминала. Све се процени, па се на основу процене одобри ношење или поседовање", објаснио је Николић.

Министар полиције Небојша Стефановић подсећа да је 92 одсто кривичних дела извршено нелегалним оружјем, а процене су да у Србији има између 200.000 и 900.000 комада оружја. Предлаже легализацију.

"Ја се не слажем са том бројком, има га много више. Не можете ме убедити да је све оружје из ратова откривено. Ако се мислило на кратке цеви, бројка стоји", рекао је Николић, који сматра да министар треба да има право да на две године прогласи аболицију, да власници нелегалног оружја могу да га предају без консеквенци.

Истиче да ће се грађани разоружати ако им се обезбеди социјални амбијент, да нема страха јер се зато и наоружавају. "Све имате више у црним хроникама некакву опасност, та латентна опасност изазива страх код многих. Људи имају биолошки дату агресивност у одбрани свог станишта", закључује Николић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару