Читај ми!

"Тамарин закон" – ефикаснија заштита од пожара

Повећање безбедности и ефикаснију контролу објеката јавне намене – предвиђа "Тамарин закон". Да би добили дозволу за рад, власници објеката мораће да обезбеде заштиту од пожара, а кроз подзаконска акта требало би да се регулише рад ватрогасних служби, пошто прописи нису мењани 30 година.

Пред посланицима су се нашле измене Закона о заштити од пожара, познатијег као "Тамарин закон", којим је предвиђено повећање безбедности и ефикаснија контрола објеката јавне намене.

Иницијативу за измену закона поднео је отац Тамаре Миладиновић, једне од шесторо младих који су 1. априла 2012. године страдали у пожару у новосадској дискотеци "Контраст". Гласање о закону очекује се у петак. 

Још један аплауз за закон које су изнели родитељи. Отац Тамаре Миладиновић иницијативу је поднео месец дана после несреће.

"Након три године дошли смо у ситуацију да за садашње и будуће генерације обезбедимо сигурност и да макар буду мокри до голе коже – али да остану живи", каже Бранко Миладиновић.

Да би добили дозволу за рад, власници објеката мораће да обезбеде заштиту од пожара, а кроз подзаконска акта требало би да се регулише рад ватрогасних служби, пошто прописи нису мењани 30 година. Строжи прописи стижу за власнике, инвеститоре и инспекторе.

"Могли сте до данас да се региструјете за било шта у АПР-у и да поченте да радите и да сукцесивно прибављате сагласности, па ако вас инспекција притисне, ви то прибавите ажурније, а ако не – то тако траје. Овде је идеја да не може нико да се бави овим послом док не достави доказе да је испунио мере заштите од пожара", каже начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић.

Сви посланици су најавили подршку. Ипак, опозиција истиче да би било боље да се, по угледу на Словенију и Хрватску, инспекција пренесе на инжењерску комору, јер се тиме, кажу, смањује простор за корупцију. У Влади, међутим, не мисле да ће инспектори поклекнути пред власницима који немају потребне папире.

"Што се локалних моћника тиче, гарантујем вам да ћемо моћи да се изборимо, баш да видим ко ће то да уради мимо закона, а што се тиче закона – ми имамо већи број подзаконских аката који ће омогућити и олакшати примену закона", каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. 

Предлагач тражи и да за немар и пропусте инспектори кривично одговарају, али и да закон не важи само за нове објекте, већ и за постојеће. Простор за измене ту виде и стручњаци.

Секретар Ватрогасног савеза Новог Сада Љубица Крњајић каже да закон не задире у постојеће објекте, већ се односи на пројектовање, изградњу и адаптацију објеката.

"Можда је требало боље засукати рукаве и донети нови закон, али је учињен помак", каже Крњајић.

Да би ефекта било, потребно је и ефикасно тужилаштво и судство. Тамарин отац подсећа да су четири особе које су због пожара у "Контрасту" осуђене на пет до девет година – на слободи до правоснажности пресуде.

Породице жртава кажу и да се није утврдила одговорност инспектора и ватрогасаца. У пожару у "Контрасту" страдало је шесторо људи између 21 и 29 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару