Читај ми!

БИРН: Врхунац кратковидости ЕУ

Недавне изјаве европског комесара Јоханеса Хана о Србији и Македонији показују да ЕУ одбија да види узнемирујући развој на Балкану, оцењује БИРН у данас објављеном тексту.

Кратковидост Европске уније, када је о Балкану реч, ове недеље је достигла нови врхунац и одлука да се игноришу многобројни забрињавајући случајеви у региону може да науди Макекоднији и Србији у деценијама које долазе, наводи БИРН, преноси Бета.

Хан је, додаје се у тексту, дао две пажње вредне изјаве које јасно илуструју линију ЕУ када су у питању Србија и Македонија.

Европски комесар Јоханес Хан је рекао да оптужбе о кршењима слободе медија у Србији треба доказати, док је поводом Македоније, коју потреса скандал с прислушкивањем великих размера, изразио очекивање да институције те земље раде свој посао, подсећа БИРН.

Уз оцену да је чињеница да су пред ЕУ бројни изазови, БИРН додаје да то ипак није изговор за потпуно неделовање, нити за политику по којој је стабилност приоритет у односу на демократске слободе.

Такав приступ шаље Балкану поруку да ради шта жели, само без убијања, пише БИРН и подсећа да је та мрежа због извештаја о испумпавању воде из копа Тамнава била изложена нападима и оптужбама без преседана.

Демонстрацијом моћи послата је порука да слична судбина чека сваки други глас критике што се убрзо и показало у кампањи против Фонда за хуманитарно право који је, након што је затражио да се истраже наводи о ратним злочинима начелника Генералштаба, означен као издајнички.

Месецима се новинари и организације цивилног друштва жале на растуће притиске власти и цензуру а резултат тога је и пад Србије за 13 места у новом извештају "Репортера без граница" о слободи медија у свету, наводи БИРН.

У том контексту Ханова изјава да оптужбе о кршењу слободе медија треба доказати дубоко је збуњујућа јер су докази свуда, а многи су садржани и у извештају Европске комисије о напретку за 2014, додаје БИРН.

Македонија је још речитији пример да се ЕУ "прави да не види", пише БИРН додајући да најновија бура изазвана афером прислушкивања не само да показује потпуну политичку контолу над правосуђем, већ отвара питање и о неким судским случајевима претходних година.

Све ово по оцени БИРН-а владама шаље поруку да могу да газе основне стандарде пристојности све док се тензије настале због њихове репресије, корупције, клијентелизма и непотизма не излију на улице и не заврше крвопролићем.

ЕУ треба да заузме јаснији политички став да ни једна земља која жели да се прикључи ЕУ не може извргавати руглу кључне демократске вредности, наводи БИРН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару