Вербић: Нови закон донеће квалитетније уџбенике

Нови закон о уџбеницима требало би да допринесе решењу три кључна проблема - да уџбеници буду квалитетнији и доступни свима, да процес одобравања уџбеника буде транспарентан и да омогући родитељима боље планирање буџета, изјавио је министар просвете Срђан Вербић.

Срђан Вербић је, на јавном слушању о Нацрту закона о уџбеницима на скупштинском Одбору за образовање, рекао да ће новим законом ученици добити квалитетније уџбенике који ће бити прилагођени њиховим потребама, родитељи могућност да боље планирају буџет, а издавачи транспарентан процес одобравања уџбеника, јавља Танјуг.

"А држава ће добити задовољне ученике, родитеље и издаваче", рекао је министар просвете.

Вербић је истакао да су до сада проблем били уџбеници на језицима националних мањина, јер како каже није било новца за мале тираже, што ће бити промењено новим законом, којим ће се обезбедити новац за штампање тих књига.

Такође, додао је, прилагођени уџбеници морају бити доступни ученицима са инвалидитетом и посебним потребама, што је предвиђено новим законом.

Вербић је рекао да су уџбеници данас квалитетнији него деведесетих година, али да закон мора бити још напреднији, да укључи више "динамичких садржаја" као и електронске уџбенике који би могли да се ажурирају и током године.

Министар просвете је рекао да Закон о уџбеницима не звучи као нешто што је важно за образовни систем, али је то "ствар где се може видети како се систем реформише и прилагођава".

"Пред нама је потпуно нов закон који није обиман али је јасан, и у њему је јасно дефинисано шта је у чијој надлежности", рекао је Вербић.

Посланик ПДД-а Риза Халими рекао је да су поједине одредбе у Нацтру закона "корак уназад" у односу на постојећа законска решења и навео да би решење уколико нема уџбеника на језику одређене националне мањине могло да буде обезбеђивање уџбеника из земље матице.

Посланица СВМ-а Ана Марија Вечек похвалила је Нацрт закона истичући да Министарство показује отвореност за дијалог , али је напоменула да закон не би смео да дође у колизију са Законом о националним саветима националних мањина.

Посланик СПС-а Срђан Драгојевић рекао је да је важно да људи који оцењују уџбенике не буду само људи из струке већ и чланови културне и уметницке елите, како би наставна средства била креативна а не као до сада да подстичу само механичко учење.

"Важно је да то буду људи који ће ако треба одбити све предложене уџбенике и све их вратити на дораду", рекао је Драгојевић.

Драгојевић је додао да је потребно направити и уџбеник из грађанског, јер је то, како каже, виталан предмет којим се од деце стварају грађани који знају своја права и обавезе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару