Читај ми!

ФХП: Двадесет две године од злочина ВЈ у Кукуровићима

Фонд за хуманитарно право (ФХП) и Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода позвали су државне институције да идентификују почионице злочина који се 1993. године догодио у селу Кукуровићи код Прибоја и да породицама жртава признају статус цивилних жртава рата.

"Данас се навршавају 22 године од напада Војске Југославије на село Кукуровићи код Прибоја, у којем су убијени старци Узеир Булутовић, Мушан Хусовић и Фатима Сарач. До данас, институције нису идентификовале починиоце, а породицама жртава нису признале статус цивилних жртава рата", истиче се у саопштењу ФХП-а, преноси Бета.

ФХП и Санџачки одбор позвали су надлежне институције да признањем жртава из Кукуровића и других места у Санџаку које су страдале током 1990-их година, потврде "своје декларативно опредељење за унапређење владавине права и изградњу културе људских права".

Како се наводи, ФХП у октобру 2006. године Окружном јавном тужилаштву у Ужицу поднео кривичну пријаву против НН припадника Ужичког корпуса ВЈ. Након неколико дана Тужилаштво у Ужицу обавестило је ФХП да је предмет прослеђен Тужилаштву за ратне злочине, где је још увек у предистражној фази", стоји у саопштењу.

Према наводима ФХП, почетком рата у БиХ, маја 1992. године, у селу Кукуровићи и око њега стационирали су се припадници Ужичког корпуса Војске Југославије који су 18. фебруара 1993. године, извршили минобацачки напад на то село.

"Том приликом убијени су мештани Узеир Булутовић, Мушан Хусовић и Фатима Сара. Остали становници су побегли из села, а њихова имовина је уништена и запаљена. У априлу исте године, када у селу више није било становника, запаљено је још осам кућа", пише у саопштењу.

Додаје се да до данас није подигнута ниједна оптужница за злочин у селу Кукуровићи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару