Читај ми!

Живот јеврејске заједнице у Србији

У недавним разговорима представника Јеврејске општине Београд са градским менаџером Гораном Весићем, договорено је да се јеврејска заједница више укључи у живот града.

После Другог светског рата, који је готово уништио живот јеврејске заједнице, Јеврејска општина Београд обновила је рад 1944. године и од тада непрекидно функционише. Чланови те мањинске заједнице, у Србији живе у десет општина.

Присуство Јевреја у Београду датира од Римског периода. Први Јевреји Сефарди долазе у Београд у 16. веку. Настањују се на обали Дунава, у непосредној близини београдске тврђаве, у доњем делу Дорћола који је био познат под именом Јалија. Вековима су делили судбину земље у којој су живели.

Јеврејска заједница Београда је готово потпуно уништена у холокаусту. Од око 12.000 Јевреја, преживело је само њих 1.115.

Преседник Јеврејске општине Београд Данијел Богуновић каже да данас Јеврејска општина Београд има 1.600 чланова.

"Оно што чини Јеврејску општину посебном јесу њене секције, једна од најпозанатијих је певачко друштво "Браћа Барух" која поседује велику традицију. Основано је 1889. године и то је најстарији јеврејски хор на свету", каже Богуновић.

Александар Белевски каже да је јеврејска омладина веома активна и да су њени клубови и секције отворени за све који о Јеврејској заједници желе да сазнају нешто више.

"Сврха нашег окупљања је да одржимо сећања на претходне генерације", каже Александра Белевски из Јеврејске омладине Београда.

У Јеврејском историјском музеју - драгоцене збирке и значајан Архив.

"Поставка коју данас можете да видите отворена је 1959. године, у њој су приказани, живот, култура и традиција и религија Јевреја са простора бивше Југославије", рекла је Барбара Панић, кустос Јеврејског историјског музеја.

За Јевреје важи да су имућни и утицајни. Често их повезују са светским центрима моћи. Да ли је то баш тако?

"О Јеврејима постоје предрасуде, постоје и о другима: неки народи су глупи, неки лењи, Јевреји имају сву моћ, све паре, сав утицај на свету, све знају први и онда је необично да Јевреји први страдају. Јевреји су као и сви други људи", каже Бране Поповић из верске комисија Јеврејске општине Београд.

Током векова својом делатношћу Јевреји су допринели привредном, друштвеном и културном развоју Београда, истовремено чувајући свој идентитет и традицију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару