Два синдиката просвете настављају штрајк

Предлог споразума који је понудила Влада Србије о решавању спорних питања у просвети одбили су Синдикат радника у просвети Србије и Унија синдиката просветних радника Србије, што значи да се законски штрајк наставља.

Синдикат радника у просвети Србије одбио је предлог споразума који је понудила Влада Србије о решавању спорних питања у просвети што значи да се законски штрајк наставља, рекао је потпредседник тог синдиката Миодраг Сокић.

Сокић каже да тај синдикат захтева од Владе Србије да се наставе преговори о споразуму, како би се договорили о решавању спорних питања у просвети која се односе на материјални положај запослених и гаранције које би дала Влада.

Тај синдикат, како наводи, потписаће Посебни колективни уговор за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика, који су већ потписали представници два синдиката, и очекује позив из Министарства просвете за потписавање тог уговора.

Исту одлуку раније данас донела је и Унија синдиката просветних радника на свом Главном одбору.

Портпарол Уније Синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић објаснила је да чланство не може бити задовољно текстом споразума јер немају гаранције за први штрајкачки захтев - када ће новац бити исплаћен и колики ће износ добити, преноси Танјуг.

"С обзиром да смо најмање плаћени у јавном сектору и да наше плате дуги низ година нису повећаване, тражимо да се наш материјални положај побољша тако што ће сваком ко ради у образовању бити исплаћена просечна зарада. Када, о томе ћемо разговарати у даљим преговорима", истиче Јанковићева.  

Два синдиката образовања - Унија Синдиката просветних радника Србије и Синдикат радника у просвети Србије нису потписала Посебан колективни уговор и споразум о решавању спорних питања у просвети а на данашњим седницама Главног одбора и Председништва разматали су ова питања.

Челници Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност" и Синдиката образовања Србије у среду су са министром просвете потписали споразум и ПКУ и изјавили су да су задовољни постигнутим и да ће настава у школама њиховим чланицама бити нормализована од 18. фебруара.

Један од захтева просветних радника јесте уводење платних група и платних разреда у јавном сектору, што је, према речима министра Срђана Вербића, најефикаснији начин да се успостави праведан однос плата, сходно нивоима образовања и у складу са одговорношћу посла који се обавља.

"Доношење Закона о платама који ће регулисати односе између зарада, од приоритетног је значаја за Владу Србије, а посебно за просвету због тога што су у овом ресору у просеку најобразованији људи", рекао је раније Вербић.

Како подсећа министар, јасна намера државе да донесе овај Закон, који би почео да се примењује 2016. године, садржана је и у Споразуму о решавању спорних питања измеду Владе Србије и репрезентативних синдиката просвете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару