Читај ми!

Немачка техника у рукама српских специјалаца

Стереотип да је немачка техника најбоља не мора увек да буде стереотип, посебно када је оружје у питању, кажу припадници елитног батаљона за противтерористичка дејства Војске Србије, познатији као "соколови". Они користе јуришне пушке немачке фирме "Хеклер и Кох", типа Г-36Ц и то од 2009. године.

Припадници батаљона за противтерористичка дејства Војске Србије су у емисији Дозволите представили ову пушку, за коју кажу да представља сам врхунац техничких решења у свету.

Основна верзија Г-36 развијена је почетком деведесетих година за потребе немачке војске, а компакт варијанта Г-36Ц је најкраћа верзија пушке.

Како је главни задатак батаљона за противтерористичка дејства борба у урбаним срединама, димензије овог оружја посебно долазе до изражаја.

Са расклопљеним кундаком пушка је дуга 71 центиметар, а склопљена само пола метра, док је тежима празног оружја три килограма.

Мала маса и димензије су посебно важне и када специјалци иду у акцију возилима, изводе падобранске скокове или имају дуге и напорне маршеве.

Пушка је прилагођена и десноруким и леворуким војницима, тако да са обе стране постоје команде за избор јединачне и рафалне паљбе, кочница, као и ручица за репетирање пушке.

Где год су могли, Немци су на пушку постављали специјалну пластику, а од метала су сам механизам за рад пушке, цев и пикатини шина.

Пикатини шина, иначе стандард пре свега у армијама НАТО-а али и шире, омогућава постављање великог броја додатака на пушку, као што су дневни и ноћни оптички нишани, ласерски нишани.

Пикатини шина се такође налази на предњем делу пушке и четворострана је, тако да са десне стране може да се постави батеријска лампа, са леве ласерски нишан, са горње мала акциона камера, а са доње ручица... све у складу са жељом корисника.

На пушку могу да се поставе и сви типови потцевних бацача граната, наравно уколико подржавају монтажу на пикатини шине.

Технички најважнији део је механизам за рад, где је примењен модификовани систем позајмице барутних гасова система "калашњиков".

Аутоматика овде функционише тако што приликом опаљења метка барутни гасови кроз малу рупу у цеви улазе у гасни цилиндар, који се налазе изнад цеви, затим ударају у чело клипа и онда се активира принцип кратког трзаја, тако да барутни гасови уопште не улазе у остале делове пушке – што је случај на пример код "калашњикова".

"Соколови" кажу да због таквог начина рада уопште не долази до застоја у раду, што ово оружје издваја од осталих аутоматских пушака.

Пушка се пуни оквирима од 30 метака калибра 5,56 милиметара, и теоретска брзина паљбе је 750 метака у минути.

Још једна верзија Г-36 са ознаком К ("курц" – нем. скраћеница), користи 63. падобрански батаљон Специјалне бригаде Војске Србије.

Пушка Г-36 је стандардно оружје војски Немачке и Шпаније, а користи се у још четрдесетак земаља, махом у специјалним војним и полицијским јединицама.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару