Читај ми!

Млади косовски Албанци без перспективе

Седмогодишњица проглашења независности Косова већину омладине затекла је разочаране, очајне и незадовољне развојем Косова, посебно, што се, како кажу не стварању бољи услова за омладину и њихову перспективу.

У рубрици "Вокс" Радио Слободне Европе, они кажу да су проглашењем независности Косова 17. фебруара 2008. године очекивали да ће стање бити промењено на боље, преноси Танјуг.

По њима седам година након тога, недостају им многе ствари почев од посла, либерализације виза, квалитетног здравственог ситема и много других ствари.

Луљета Хоџа, 27 година, завршила је факултет ван Косова и вратила се да би допринела Косову, а додаје да се многи који студирају у иностранству више се не враћају.

"Косову, седам година након независности недостаје одрживи систем заподшљавања и мотивација посебно за омладину Косова. Такође, могућност даљег школовања с обзиром на то да смо сведоци да велики број омладине иде ван Косова да студира и не враћа се више. Можда би требало да се отварају нови огранци на Косову са циљем да омладина остане на Косову. Мени лично недостаје одрживи систем безбедности, здравства и образовања", рекла је Луљета.

Двадесетчетворогодишњи економиста Кустрим Халити рекао је за Радио Слободна Европа да на Косову недостаје економски развој.

"Мислим да је Косову потребан много већи економски развој и веће инвеститиције грађана у косовским институцијама. Сматрам и да у здравству има простора за побољшањем, а мислим да је образовање на нивоу", рекао је Халити и додао да њима недостаје либерализација виза и Европа, запошљавање за студенте који завршавају факултете.

И Арта Сејдиу сматра да би се либерализацијом виза зауставио велики такас косовских становника који напуштају Косово на илегалан начин.

Студент Факултета Психологије Универзитета у Приштини Артан Садику каже да су нова радна места неопходна посебно за младе људе. 

Док Беса Мула сматра да су од проглашења независности Косова ствари веома мало покренуте и да по њој ништа не иде како треба, јер су као омладина очекивали велике промене након независности.

Обећања косовских институција да ће створити нова радна места до сада нису испуњена. За Косово се сматра да има велики проценат омладине од 25 до 30 година.

Као последица стагнације последњих месеци, како се наводи, велики број омладине са Косова је емигрирао у земље ЕУ.

Косово наставља да буде једино изоловано место на Балкану, где и даље нема либерализације виза, преносе приштински медији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару