Читај ми!

Деца у борби против рака

Сваког дана у Србији једно дете оболи, а сваке недеље једно дете умре од рака. Од свих болести у дечјем добу и адолесценцији, рак је први узрочник смрти. Охрабрује, међутим, чињеница да је рак код деце излечив у више од 70 одсто случајева, ако се открије на време и правовремено лечи.

"Нема повлачења", "Ниси сам – ниси сама", "Главу горе, нема предаје", "Лепша сам него пре" , "Коса је прецењена". То су само неке од порука које су излечена деца упутила другарима који се боре против малигних обољења, а леже на Дечјој клиници у Тиршовој и Институту за онкологију.

Милица је данас међу онима који су болеснима велика подршка.

Милица из Удружења "Младице" каже да се пре шест година лечила од леукемије, није ни знала каква је то болест, a и крили су то од ње.

"Највећу подршку сам имала од родитеља и пријатеља јер тада 'Младице' нису постојале, а данас уливају наду. Ми који смо прошли све то, стављамо акценат на то што смо прошли, најбоље можемо да помогнемо јер је тешко вратити се у средину, поготово тинејџерима", каже Милица.

Родитељи окупљени у удружења за борбу против рака и данас су за надлежне имали важне поруке.

"Наша мисија јесте да рана дијагностика буде боља, да се створе бољи услови за лечење како током, тако и након лечење, кроз рехабилитацију, ресоцијализацију, вршњачку едукацију. Важно је да здравствени систем има више слуха за потребе психолога на одељењима", каже Драгана Радуловић из Удружења "Чика Боца".

Тодор Манчић из Националног удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) мисли да је важно да родитељи имају право на боловање док лече своју децу, и да није праведно да они имају право на четири месеца – а деца се лече и до две године.

На Међународни дан борбе против рака, али и наредних дана – куповином балона у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и другим градовима, помажете у прикупљању средстава за обнову и проширење Хематоонколошког одељења у Нишу, које је од свих пет дечјих одељења на којима се лече малишани оболели од рака у најлошијем стању.

Поводом 15. фебруара дана посвећеног деци оболелој од малигних болести. Симболично, у 13 часова, балони су пуштени у ваздух, уз поруку да мало ипак значи много у борби за здравље наше деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару