Читај ми!

Албанци прете рушењем цркве у Приштини

Приштинске власти су најавиле да ће срушити недовршени православни Храм Христа Спаса уколико Црква не поднесе захтев за његову легализацију. У Цркви тврде да је градња храма била легална и да су најаве о рушењу дискриминација на верској и етничкој основи. Храм Христа Спаса је данас стециште бескућника.

Више од 15 година претњи, најава и ишчекивања. Да ли ће православни Храм Христа Спаса бити завршен или порушен? О овој другој могућности се у Приштини чешће прича.

Приштинске власти најављују рушење храма уколико наводно не буде легализован. С друге стране слика храма је оваква: врата су обијена, храм је усељен и то наочиглед полиције.

Већ неколико година храм је дом за бескућнике. Иако је неколико пута избациван, Хасан се сваки пут враћа.

Полицијске патроле су последњих дана појачане, али збрињавање станара храма, кажу, није њихов посао. Из Епархије рашко-призренске су више пута указивали да је усељавање бескућника равно скрнављењу храма. За локалне власти у Приштини то није тема.

"То је објекат без дозволе. До сада нико није дошао да га региструје. Имамо рок до 10. јуна. Ако до тада не буде регистрован, онда не може да уђе на листу објеката за легализацију. Онда аутоматски улази на листу за рушење", каже Либурн Алију, директор за урбанизам у Приштини.

Из Цркве поручују да не могу да подносе захтев за легализацију, јер је храм грађен по прописима. Сведоци из времена почетка градње, тврде да земљиште на којем је црква, 90-их година није било универзитетско, како га третирају послератне власти у Приштини.

"То земљиште је дато српској црквеној општини у Приштини као надокнада за некад одузето црквено земљиште усред саме Приштине, где се рецимо сада налази Народно позориште, споменик Ибрахиму Ругови, споменик Скендербегу. Српској цркви је после рата, 1945. године, одузето 20 хектара земљишта", каже новинар Ђорђе Јевтић.

У Приштини је некада било 11 православних цркава. Оне су, кажу историчари, порушене за време Турака, али су у немилости биле и касније. Године 1990, када је донета одлука о градњи Храма Христа Спаса, Приштина је имала једну православну цркву и 13 џамија.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару