Читај ми!

Шта ће донети нови закон о полицији

Србија би после деценије на пролеће требало да добије нови закон о полицији. Јачи Сектор унутрашње контроле, који ће поред осталог бити задужен и за контролу имовине припадника МУП-а, каријерно напредовање и више полиције у заједници – најважније су новине.

Мање од сто припадника Сектора унутрашње контроле сада проверава 44.000 запослених у МУП-у. То мора да се промени и то што пре, доношењем новог закона. Нови пропис омогућиће контролу имовине полицајаца.

Mинистар полиције Небојша Стефановић каже да ће се контролисати како су напредовали припадници МУП-а, каква су им примања, шта имају од имовине њихови блиски рођаци, супружници, деца.

Каже да ће се залагати за то да сви припадници МУП-а пријављују имовину, а не само они на одређеним положајима.

"Имао сам одређене информације да су неки људи, размишљајући о томе, чак хтели да не напредују како не би морали да подносе такву врсту извештаја", наводи Стефановић.

Убудуће полицајци неће моћи да буду власници приватних предузећа, да се баве пословима приватног обезбеђења, да буду чланови управних одбора, осим ако их не именује Влада.

У Београдском центру за безбедносну политику поздрављају то што је најзад уређена област послова којима полицајци не би смели да се баве. Међутим, очекују да антикорупцијске мере буду прецизније дефинисане.

"Изостављена је кључна ствар, а то је независност рада Сектора унутрашње контроле, јер министар може да спречи истрагу коју води Сектор и додели је некој другој организационој јединици. Такође не постоји јасна веза између Сектора унутрашње контроле и парламента", каже Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.

Прескакање степеника у каријери и напредовање због познанстава и утицаја са стране требало би да буде спречено системом каријерног напредовања. За сваки нови чин или звање биће неопходно одговарајуће образовање, године стажа, завршена стручна обука и одговарајуће годишње оцене.

"Неће моћи да се напредује ванредно, ван закона, значи ванредно унапређење које ће омогућавати да неко од неких најнижих чинова млађег полицајца или да кажем чин водника и наредника, постане пуковник или генерал за три или четири године. Исто тако нећемо дозволити да људи који због лошег рада буду смењени, да морамо фактички да их формално унапредимо да бисмо их померили са тог радног места, јер је то једино што закону одговара", наводи Небојша Стефановић.

Преднацрт закона о полицији предвиђа и да актуелни директор полиције, без обзира на то што је биран по ранијем пропису, остане на тој функцији до краја мандата, који му истиче 2018. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару