Читај ми!

Донација Јапана за пет пројеката

Влада Јапана донираће опрему у вредности већој од 300.000 евра за три школе и два дома здравља у Србији, а уговоре о донацији данас су потписали амбасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки и директори тих установа.

Потписивању уговора у Влади Србије присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и министар здравља Златибор Лончар, преноси Танјуг.

Средствима из донације основној школи "Радоје Домановић" у Параћину биће омогућена реконструкција система за грејање у вредности 54.480 евра, а школи "Боривоје Ж. Митровић" из Крупња реконструкција топловода и замена прозора и врата вредна више од 66.000 евра.

Донацијом ће бити обезбеђено и реновирање школске сале средње школе "Младост" из Петровца на Млави, вредно 46.111 евра.

Такође, Дому здравља у Крупњу биће уручени потпуно опремљено амбулантно возило и рендген уређај вредни 78.000 евра, док ће Дом здравља у Убу добити рендген са периферним апаратима, вредан 61.950 евра.

Амбасадор Куроки је, након потписивања уговора, рекао да је укупна вредност пет пројеката 306.941 евро и да ти грантови представљају наставак помоћи за подручја која су претрпела штету од поплава.

Он је подсетио да је Влада Јапана прошле године обезбедила грантове за две предшколске установе, два геронтолошка центра и још један дом здравља.

"Надам се да ће ови грантови опоравити и поољшати услове за учење и пружање медицинских услуга и нормализацији живота становника ових општина", рекао је Куроки.

Он је истакао да је јапанска Влада 3. фебруара одлучила да обезбеди грант у износу од 3.64 милиона долара за Србију преко УНДП-а, како би ојачала спремност и капацитете општина у одбрани од несрећа, и да ће ускоро бити објављене детаљне информације и тој помоћи.

"Јапан ће наставити да пружа подршку Влади и општинама у Србији на само у опоравку од прошлогодишњих поплава, већ и у припреми како би се оне спречиле у будућности", навео је Куроки.

Влада Јапана покренула 200 пројеката

Министар Вербић рекао је да је Влада Јапана од 1999. године покренула скоро 200 пројеката и донирала средства у област образовања, здравствене и социјалне заштите, те да је та помоћ "више него добродошла и немерљива".

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће опрема и возила која ће бити уручена здравственим установама у Крупњу у Убу допринети квалитетнијем и бржем пружању здравствене заштите грађана.

"Помоћ коју нам Јапан обезбеђује увек је драгоцена и правовремена и нема речи којима можемо да изразимо колико ценимо и поштујемо ту помоћ", рекао је Лончар и додао да министарство и амбасада Јапана већ дуго успесно реализују заједничке пројекте.

Јапанска влада кроз донације подржава унапређење образовања и здравствене заштите у Србији, а укључујући ове донације, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) од 1999. године већи је од 10 милиона евра, док је укупна јапанска помоћ Србији у току истог периода већа од 460 милиона евра.

Потписивању Уговора о донацији у Влади Србије присуствовали су и председници општина Параћин Саша Пауновић, Петровца на Млави Радиша Драгојевић, Крупња Раде Грујић и Уба Дарко Глишић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару