Километрима далеко, једни другима више од колега

Још увек није познат узрок трагедије на Јамалу као ни када ће шест настрадалих српских радника бити сахрањени. Далеко од домова и породица, у туђини, једни другима, кажу, били су више од колега.

У Србији је Дан жалости због погибије шесторице српских радника у пожару на руском полуострву Јамалу, у граду Оренгоју.

Паљењем свећа у београдској Цркви Светог Марка, пошту страдалим радницима одале су њихове колеге. Заједно су радили на бројним градилиштима широм Русије за фирму "Велестрој". Далеко од домова и породица, у туђини, једни другима, кажу, били су више од колега.

Бивши радник "Велестроја" Жељко Ликић каже да је са тројицом колега био у соби. Са Чедом Богуновићем, Мирославом Арсићем, Браниславом Арсићем радио је 72 дана.

"Примили су ме као друга, брата, делили смо све, многим стварима ме научили. Имао сам срећу да су ми истекли папири и добио отказ. Иначе, да сам остао, била би ми судбина као њихова", прича Жељко Ликић.

Владан Зујовић, бивши радник "Велестроја", каже да је Мирко био шест месеци, Бане 11 месеци на Јамалу и да су сви имали свој циљ у животу.

Давид Апић, бивши радник, каже да је то трагична смрт и да би волео да се то више никада не понови, а десило се искључиво, како каже, зато што нису поштовани протоколи о безбедности.

"Могли су да буду апарати за гашење пожара у сваком тренутку на сваком месту", каже Апић.

Надлежни морају да открију ко је крив за смрт шест радника у Русији, али и да истраже и све грађевинске фирме које воде наше раднике хиљадама километара од куће, без обезбеђивања елементарних услова.

Драгана Платиша из Синдиката грађевинара каже да ће као синдикат, званичним путем, од руског инвеститора "Трансњефта" затражити званичну информацију о уговорима са подизвођачима из Србије, како би могли да изврше увид и предложе одговарајуће мере за утврђивање одговорности.

"Сматрамо да коначно ово једном мора да се заустави", истиче Драгана Платиша.

Да би се идентификовали настрадали радници, Истражни комитет Руске Федерације затражио је од српских власти да хитно доставе податке о најближим сродницима погинулих, и ураде ДНК анализе. У МУП-у је РТС-у потврђено да раде на прикупљању тражених информација кака би се тела настрадалих што пре допремила у Србију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару